HUMAN TOWERS FOR DEMOCRACY
Política 08/06/2014

Els Xiquets de Reus diuen que els catalans volen votar amb un cinc de set davant la seu de les Nacions Unides a Ginebra

Centenars de curiosos, 170 castellers, desenes de voluntaris i mesures de seguretat estrictes, a la jornada castellera a l'emblemàtica ciutat suïssa

Acn
3 min

BarcelonaEl missatge "Els catalans volen votar" no s'ha escoltat només a Europa, també ha arribat arreu del món. A Ginebra, els Xiquets de Reus han aixecat aquest diumenge al migdia un cinc de set a la plaça de les Nacions, seu de nombrosos organismes internacionals com l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Centenars de curiosos convocats pels centres catalans de Ginebra, Zuric i Lausana s'han apropat a l'exhibició castellera simultània a diverses capitals. Per aixecar el castell, han hagut de demanar permís per tallar durant tot el matí les fonts d'un dels principals atractius turístics de la ciutat i han hagut d'organitzar un dispositiu específic de seguretat perquè els suïssos "no veien clar això dels castells humans". Poc abans de les deu del matí ja hi havia moviment a la plaça de les Nacions de Ginebra, amb desenes de voluntaris convocats per Òmnium i els casals catalans d'aquesta ciutat i Lausana per enllestir els preparatius de l'acció castellera. A quarts d'onze ja han arribat amb dos autocars els castellers dels Xiquets de Reus, que han començat a enfaixar-se i preparar-se per entrar a plaça sota l'atenta mirada d'alguns turistes que visitaven l'emplaçament ubicat al davant de la seu de l'ONU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A dos quarts de dotze i sota un sol de justícia els Xiquets de Reus han fet l'entrada simbòlica a la plaça amb el so de les gralles i un pilar de quatre caminant. El públic que s'hi ha concentrat, més de dues-centes persones, els ha rebut amb un fort aplaudiment i amb senyeres estelades.

Tot seguit han carregat i descarregat un quatre de set i un quatre de set amb agulla fins al punt de les dotze del migdia, quan els responsables de l'organització han donat el vistiplau per començar a pujar el cinc de set de forma simultània amb les altres capitals europees. El castell s'ha carregat i descarregat amb èxit i quan l'enxaneta ha aixecat la mà al capdamunt el públic ha esclatat amb un fort aplaudiment. Quan el castell ha quedat descarregat definitivament l'eufòria encara s'ha desfermat amb més evidència i ha derivat en crits a favor de la independència de Catalunya.

L'exhibició castellera ha continuat amb un altre pilar de quatre en què, una vegada coronat, l'enxaneta ha desplegat una estelada que també ha generat l'eufòria dels assistents. Tot seguit s'ha donat pas als parlaments, que han anat a càrrec dels responsables dels casals catalans de Suïssa, Òmnium Cultural, i el padrí de l'acció a Ginebra, l'actor Joan Mompart.

Molta seguretat per evitar riscos

El president del Casal Català de Lausana, Xavier Urbeneja, ha explicat que per demanar el permís per fer els castells es van haver d'omplir ''bastants documents'' i explicar que no caurien en diagonal sinó en vertical, perquè les institucions suïsses es volien assegurar que no hi hauria ''risc'' en cas d'accident. Urbeneja ha destacat també la col·laboració dels catalans establerts a Suïssa per poder portar a terme amb èxit l'acció.

En aquest sentit, ha calgut situar un perímetre delimitat per una cinta al voltant de la pinya del castell i tot el públic s'ha situat al darrera. A l'interior d'aquest perímetre només hi havia els castellers i els mitjans gràfics que han immortalitzat el moment.

Un dels caps de colla dels Xiquets de Reus, Jordi Guarque, ha explicat que l'acció a Ginebra i a la resta de capitals europees ha servit no només per transmetre els missatges del ''fet casteller, que ja és important de per si'', sinó que els catalans tenen ganes i ''una necessitat" de manifestar-se i que la gent sàpiga que "volem ser''.

Normalitat democràtica a Suïssa

Per la seva part, l'actor que ha fet de padrí a l'acció castellera de Ginebra, Joan Mompart, que és un dels més coneguts del país per la seva llarga trajectòria artística, ha explicat que a Suïssa agrada que ''tothom sigui molt normal i natural'' i que per això ha accedit a col·laborar en la iniciativa, perquè hi creu i és molt natural, tot i la seva fama. En aquest sentit, ha assegurat que a Suïssa gairebé cada més es fan consultes o referèndums sobre diferents qüestions i àmbits i per això té molt sentit reivindicar el dret a decidir dels catalans en un lloc com aquest, ''perquè és un dret inalterable''.

Finalment, el membre de la junta directiva d'Òmnium Cultural, Quim Torra, ha dit que per a un ciutadà suís és ''bastant inimaginable'' que el privin del dret a decidir i ha assegurat que ningú pot entendre que Espanya no ho permeti i que això posa en risc la democràcia de l'Estat. En aquest sentit, Torra ha dit que els catalans han anat a Ginebra a dir que volen que la seva bandera algun dia onegi a l'ONU i ha reconegut que a Suïssa els ho han posat més fàcil que a altres països per la seva tradició democràtica.

stats