Política 20/02/2016

Rivera posa l'accent en la corrupció en els pactes amb PSOE i PP

Insisteix a descartar Rajoy com a candidat amb l'argument que qui no sap "netejar casa seva" no pot fer-ho amb Espanya

Ferran Casas
2 min
Albert Rivera, president de Ciutadans

MadridAlbert Rivera està a punt de tancar un pacte de governabilitat amb el PSOE, al qual voldria atreure després cap al PP per forjar un executiu constitucionalista a tres. Situa com una de les condicions la lluita contra la corrupció i punxar la bombolla política. "La corrupció és el segon problema d'Espanya i ningú entendria que nosaltres no estiguéssim liderant això", ha dit en una trobada de representants de la formació liberal en comissions d'investigació de Parlaments autonòmics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a ell "és incompatible democràcia i corrupció" i en el seu ànim de pactar amb els dos partits del 'sistema' ha volgut deixar clar, però, que "no hi haurà cap acord de govern a Espanya en què la regeneració no en formi part". Per a ell això ha de ser condició 'sine qua non' i, de fet, és una part en què ja ha avançat molt en la negociació amb el PSOE, per exemple a l'hora de decidir com es trien els representants als òrgans constitucionals o què s'ha de fer amb els imputats en política.

Ell vol un "pacte nacional contra la corrupció" i això implica també un govern compromès. Un govern que, al seu entendre, no pot ser presidit per Mariano Rajoy, amb qui preveu reunir-se immediatament després de tancar el pacte amb el PSOE. Preveu que això sigui aquest cap de setmana, i la trobada amb el líder del PP, dimarts o dimecres. Però no el vol fer president, per més que en campanya digués que donaria suport al més votat. "Qui no sap netejar casa seva no pot netejar Espanya i qui no té el partit net tampoc. Qui no fa la feina no pot abanderar una nova etapa", ha afirmat.

Per a ell "no hi haurà reforma si no hi ha regeneració" però el seu partit busca ara ser un motor dels consensos, tal com va passar amb l'acord amb el PSOE i el PP per la mesa del Congrés.

Més enllà d'això, Rivera ha anunciat una ofensiva parlamentària per unificar el funcionament de les comissions d'investigació, que en l'àmbit de la corrupció C's ha impulsat allà on ha pogut. "Hi ha partits que no volen regenerar i això s'ha d'acabar", ha advertit. El principal canvi és que n'hi hagi prou amb un terç de la cambra per convocar-les i que els partits puguin presentar vots particulars a les conclusions "perquè no les acabi fent qui governa". De fet, al Congrés ja es poden presentar vots discrepants a les comissions al marge del dictamen aprovat per la majoria i n'hi ha prou amb una cinquena part dels diputats o dos grups per formar-les. Al Parlament de Catalunya tampoc cal majoria absoluta per crear-les.

stats