NOVA ESQUERRA
Política 10/12/2016

Rebel·lió contra Iglesias: Podem consuma la seva fractura

Errejón planta cara al líder amb una recollida de firmes. Els crítics volen que el projecte polític i les cares de la direcció es votin per separat al congrés del febrer

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Errejón vol evitar que 
 El pols a Podem amb Iglesias es converteixi  en una “baralla de galls”.

MadridPodem consuma la seva fractura a només dos mesos del congrés que ha de refundar el partit. Íñigo Errejón ha entomat finalment el desafiament que li va llançar Pablo Iglesias perquè concretés públicament les seves discrepàncies i fes un pas endavant per liderar un corrent crític de cara a l’assemblea ciutadana de Vistalegre 2, prevista per al segon cap de setmana de febrer. El número dos de Podem va llançar ahir per sorpresa una campanya pública amb l’objectiu de guanyar la consulta que Iglesias ha plantejat a les bases del 18 al 20 de desembre i que ha de decidir la forma de votació de cara al congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tema no és trivial: Iglesias defensa que a Vistalegre 2 es voti alhora tant el projecte polític com la nova direcció del partit, mentre que Errejón defensa que es faci per separat per evitar que es converteixi en un plebiscit entre ell i el líder del partit -ja ha deixat clar que no té intenció de disputar-li la secretaria general-. Per a l’errejonisme, Iglesias ha plantejat aquesta consulta a les bases perquè estava convençut que no aconseguiria imposar-se en el consell ciutadà estatal previst per a just d’aquí una setmana, una mena de comitè federal del PSOE on s’aprovarà el calendari i els detalls de cara al congrés de la formació.

El manifest, titulat Recuperar la il·lusió: democràcia per guanyar, defensa que “l’assemblea ciutadana no ha de ser un combat de boxa sinó una contraposició d’idees”. Durant setmanes Errejón ha intentat arribar a un punt d’entesa amb Iglesias perquè la fractura interna no es fes més grossa i no l’obligués a enfrontar-s’hi a cara descoberta. Però el líder de Podem l’ha desafiat una vegada i una altra a lliurar una batalla pública. En el moment de tancar aquesta edició més de 3.500 persones ja havien firmat el manifest, llançat a mig matí amb el suport de més de 300 càrrecs que van encarregar-se de moure’l per les xarxes socials a so de bombo i platerets.

Els partidaris d’Errejón no s’estan de fer servir paraules gruixudes. Asseguren que l’estratègia que planteja Iglesias de cara a Vistalegre 2és una “involució democràtica” respecte al primer congrés. Els signants argumenten que “després de dos anys de presses” -els que ha viscut Podem des del seu naixement, de votació en votació-, es mereixen un “temps de reflexió allunyat de concursos de popularitat que limiten la veu de la militància”. “El futur de Podem és fosc si les seves dinàmiques impedeixen que hi convisquin diferents models; la solució de les discrepàncies s’allunya molt del sotmetiment d’un davant d’un altre”, afegeixen.

A més de mantenir separat el sistema de votació, els signants comencen a concretar com volen que sigui la refundació del partit. Reivindiquen un cens obert a la participació fins al congrés, és a dir, que no es tanqui per evitar que gent nova es registri a la web de Podem -el partit no té militants, sinó gairebé 450.000 inscrits-; una comissió de garanties independent i que tingui autonomia de pressupost -últimament hi ha hagut crítiques de purgues d’afins a Errejón-; a més d’exigir “més proporcionalitat” en la nova direcció, amb garanties de pluralitat, llistes obertes, més equilibri territorial i igualtat de gènere.

Entre els signants hi ha una desena de diputats estatals, entre els quals l’exsecretari d’organització Sergio Pascual, fulminat per Iglesias al febrer. S’hi sumen també tant la portaveu a l’Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, com el de l’Assemblea de Madrid, José Manuel López, així com el responsable de discurs, Jorge Moruno; el d’internacional, Pablo Bustinduy; la d’igualtat, Clara Serra; l’exdiputada d’IU i exparella d’Iglesias, Tania Sánchez, i el director de l’Instituto 25-M -el think tank de Podem-, Jorge Lago.

Iglesias en fa broma

Iglesias es va limitar ahir a treure importància al manifest amb la publicació en un tuit d’una tira còmica que, segons ell, li havia enviat el seu número dos amb les diferències de to al partit. Qui va carregar durament contra l’estratègia d’Errejón va ser Juan Carlos Monedero, cofundador de Podem, que va acusar l’errejonisme de “voler guanyar als mitjans de comunicació el que ha perdut al partit” en successives consultes a les bases. El secretari d’organització, Pablo Echenique, va defensar ahir que el raonament d’Errejón és “incorrecte” i va recordar-li que “les propostes no guanyen per nombre de firmes” sinó pels vots de les bases en una consulta ciutadana.

“Quan el Pablo i l’Íñigo van a l’una, Podem és imparable”, recordava amb nostàlgia fa poc un assessor de la direcció de Podem. Fa un any que la ferida no deixa d’aprofundir-se. I tot apunta que Vistalegre 2 es convertirà en un combat de boxa en un moment que el partit té la clau per liderar l’oposició al Congrés de Diputats.

stats