Política 28/07/2016

Un "govern fort" i una resposta "contundent" del TC: la reacció dels diaris a l'aprovació del full de ruta

Els editorials de la premsa de Madrid posen el crit al cel davant la votació d'aquest dimecres al Parlament

Ara
5 min
ABSÈNCIA UNIONISTA
 El PP i Ciutadans van marxar en el moment de votar.

BarcelonaL'aprovació aquest dimecres al Parlament de les conclusions de la comissió del procés constituent centra l'atenció dels diaris catalans i espanyols aquest dijous, que li dediquen els editorials. Aquest és un resum dels posicionaments de la premsa sobre aquesta qüestió.

'El País'

Considera que el debat va ser una "vergonya jurídica"

Sota el títol 'Otro zafio desafío', el rotatiu carrega fort contra JxSí i la CUP pel que consideren "un despropòsit i una vergonya jurídica en la història del parlamentarisme democràtic", un "plantejament delirant" i "un obvi desacatament al sistema democràtic i a l’Estat de dret". L’editorial conclou que "el desconcert de la mesa del Parlament durant la sessió, i sobretot de la seva presidenta, l’agitada Carme Forcadell –sempre sectària– il·lustra com aquest intent d’insuflar ànims al declinant entusiasme al carrer, animar la Diada i escalfar la qüestió de confiança genera vertigen. No en va, [la mesa] se sabia immersa en la il·legalitat".

'El Mundo'

Reclama al Constitucional una resposta "contundent"

El diari, que titula l’editorial ‘L’Estat no pot tolerar la desobediència del Parlament’, demana una resposta del TC "amb una contundència proporcional al calibre del desafiament que plantegen les institucions catalanes". En concret, creuen que qui ha de respondre pel que ha passat és "la presidenta de la cambra, que podria ser suspesa de les seves funcions, i la resta de membres de la mesa que van donar suport a la votació. Però també els portaveus de JxSí i la CUP". A més, 'El Mundo' reclama a la majoria del Congrés que no doni un grup propi a al nou PDC perquè "defensar la unitat de Espanya és una qüestió de principis que no pot estar subjecta als tripijocs parlamentaris".

'La Razón'

Reclama un govern fort a Madrid per fer front al "desafiament" català

'La Razón' qualifica la votació d'aquest dimecres de "greu atac a la democràcia espanyola" que requereix una resposta de la justícia i, també, fa necessari que es formi, a Madrid, "un govern fort que faci front a aquest desafiament". "Les forces constitucionalistes han de tancar files entorn a la legalitat democràtica i la unitat territorial", defensa el diari. Segons el seu editorial, "cap nació democràtica acceptaria al seu propi si que una part se n'independitzés", i assenyala directament la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui acusa de "falta d'imparcialitat" i d'haver-se "entossudit a portar la ple una votació que ignora la sentència del TC" i que, en opinió del diari, és un "frau de llei. "La propaganda separatista només crea monstres", alerta el diari.

'Abc'

Suggereix al TC que inhabiliti els diputats independentistes

'La llei s'ha d'imposar a Catalunya', titula l''Abc' el seu editorial, que considera que el Parlament "s'ha situat obertament fora de la llei" amb una "desobediència greu i delictiva", un "atac amb tints copistes", un "xantatge sustentat en una rebel·lia conscient", un "assalt a la voluntat popular" i un "xantatge contumaç i immoral" que "pren els espanyols com a ostatges de la seva intransigència". Aquest "atropellament a la unitat d'Espanya", diu el diari, no pot "sortir gratis ni un minut més" a l'independentisme, que reclama mà dura al Tribunal Constitucional. "Ja no serveixen els requeriments genèrics, les advertències subtils o les declaracions d'intencions, de les quals el secessionisme es mofa a consciència. És l'hora de la Llei amb majúscules, de demostrar l'autoritat que exigeixen les circumstàncies", afegeix l'editorial. En aquest sentit, l''Abc' creu que la votació d'aquest dimecres "habilitat el Constitucional per suspendre en les seves funcions les autoritats o empleats públics de l'administració que siguin responsables de l'incompliment de les seves sentències", i demana també una "inhabilitació exemplaritzant" de Carme Forcadell, els membres de la mesa del Parlament i "fins i tot els diputats que van votar a favor" del text aprovat.

'La Vanguardia'

Demana dedicar les energies a "objectius intel·ligentment realitzables"

El diari barceloní qualifica el que va succeir ahir al Parlament d’"error estratègic motivat per angunioses necessitats tàctiques", en referència a la necessitat del president Puigdemont de guanyar-se el suport de la CUP per a la qüestió de confiança del 28 de setembre. 'La Vanguardia' es pregunta si la votació d’aquest dimecres el que realment busca és una resposta punitiva del TC i adverteix que la via unilateral no només xoca amb la legalitat espanyola, sinó també amb la catalana ja que "l’Estatut exigeix per a la seva reforma una majoria de dos terços (90 diputats)". A més de fer notar la inoportunitat del problema català per a una Europa aclaparada pel Brexit, el terrorisme i la crisi, conclou: "Catalunya encara és a temps de poder canalitzar la gran energia civil que ha mobilitzat el fort desig d’autogovern cap a objectius intel·ligentment realitzables".

'El Periódico'

Veu la votació com una maniobra de JxSí per guanyar la qüestió de confiança

'El Periódico' destaca al seu editorial que el Parlament a "desobeït" el TC i creu que "les forces independentistes juguen amb foc", però lamenta també que "la previsible reacció del govern [espanyol] no farà altra cosa que incidir en l'estèril judicialització d'un problema polític. En aquest sentit, el diari reclama "insistir en la via del pacte" i creu que cal "més política i menys incendiaris". "Tampoc els va malament als independentistes una reacció aïrada de Madrid en forma d'amenaces judicials, ja que decisions així se solen traduir en més suport a l'independentisme més excitat i excitable", afegeix. De fet, segons 'El Periódico', la votació d'aquest dimecres és sobretot un gest de Junts pel Sí cap a la CUP amb l'objectiu d'assegurar-se el seu suport a la qüestió de confiança a què se sotmetrà al setembre Carles Puigdemont.

'El Punt Avui'

Denuncia el concepte "deformat" de la democràcia del govern espanyol

'El Punt Avui' veu l'acte de "desobediència al TC" com "l'acord d'un Parlament sobirà" i creu que "mobilitzar l'aparell judicial" contra aquesta qüestió "torna a posar de manifest el concepte deformat que el govern espanyol té de la democràcia".

ARA

Defensa la legitimitat democràtica i política de la majoria independentista

El diari ARA remarca la legitimitat de la majoria parlamentària per tirar endavant el seu programa de desconnexió després d’obtenir el 48% dels vots en unes eleccions, les del 27-S, amb participació rècord (77,5%). Una legitimitat que també creu que és política davant l’immobilisme del govern espanyol a l’hora d’afrontar el dret a decidir: "L’opció àmpliament volguda per la societat catalana, amb una majoria sobiranista encara superior a la independentista, és el referèndum que l’estat espanyol es nega tossudament a prendre en consideració", malgrat l’existència de casos com els d’Escòcia i Quebec. "La previsible reacció del TC, que ja havia advertit sobre la il·legalitat del pas que ahir va fer el Parlament, no farà sinó dificultar una necessària sortida pactada i reforçar a Catalunya el sentiment de bloqueig i, per tant, la via unilateral".

stats