Política 21/09/2012

El Govern es planteja que el Parlament declari l'estat propi després d'unes eleccions

El portaveu del Govern, Francesc Homs, estudia dues vies després dels comicis avançats: referèndum o portar al Parlament l'estat propi. "Sempre he pensat que la veuríem, una Catalunya independent", ha dit

Ara
3 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs, a RAC1 amb Jordi Basté / RAC1

BarcelonaDues vies obertes després de les eleccions anticipades: referèndum o que el Parlament proclami l'estat propi. El portaveu del Govern, Francesc Homs, veu possible un avançament electoral i la convocatòria posterior d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, però no descarta altres opcions al marge del plebiscit, com que el Parlament proclami l'estat propi després dels comicis. A la pregunta de si es convocarà un referèndum, Homs ha contestat que "és una possibilitat", però ha afegit que hi pot haver "decisions en el marc del Parlament" perquè hi ha "mecanismes alternatius". Si s'avancen les eleccions, Homs està convençut que seran constituents, tot i que ha evitat el mot: "Tindran una dimensió molt transcendent, una transcendència indubtablement històrica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Com ahir va fer Artur Mas després del no de Mariano Rajoy al pacte fiscal, Homs ha evitat aclarir el full de ruta del Govern en dues entrevistes, a RAC1 i a Catalunya Ràdio. "Ja sé que li contesto no d'una manera adequada i potser algú en fa brometa; doncs que en faci. Les respostes les donarà el president la setmana que ve", ha etzibat Homs al periodista Manel Fuentes.

Dimarts arrenca el debat de política general a la cambra catalana. Mas hi desvelarà el seu projecte nacional després del cop de porta a la seva proposta de pacte fiscal. Ahir, el president, segons ha revelat Homs, va parlar per telèfon amb els líders polítics catalans per explicar-los de primera mà com va anar la reunió amb Rajoy a la Moncloa.

"Veurem una Catalunya independent?", ha preguntat el periodista Jordi Basté al portaveu. "Jo sempre ho he pensat", ha respost. "Més aviat que tard?", ha replicat Basté. "El calendari depèn de moltes coses. Som al final d'una etapa, em sembla que resulta evident", ha reblat el portaveu.

"Hi haurà eleccions anticipades?", ha insistit Basté. "No ho sé, l'única cosa que em consta és que la decisió no està presa", ha respost.

El portaveu del Govern ha deixat clar, en tot cas, que aquest "no és un procés per a impacients, és per a resistents".

Francesc Homs troba "inacceptable" l'afirmació recollida a la portada de 'La Razón' d'aquest divendres. El diari assegura que "el govern [espanyol] anul·larà les catalanes si Mas les planteja com a eleccions constituents".

La paraula 'independència'

En les dues entrevistes, a RAC1 i Catalunya Ràdio, el portaveu ha demanat explícitament no fer servir la paraula 'independència', un mot que el president de la Generalitat també evita. "No és una qüestió de por. Si ara volem donar un missatge a la comunitat internacional, hem d'escollir el llenguatge adequat. És més eficient fer servir la paraula 'Europa' i la paraula 'estat'. És essencial tenir cura de com ho presentem", ha afirmat. Homs ha recordat que "fa molts anys" que personalment ell es declara independentista, però ha demanat cura a l'hora d'escollir el llenguatge. "La determinació és evident, però hem de ser audaços amb el llenguatge", ha dit.

Suports a Europa

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Homs no ha volgut aclarir si el Govern ha començat a buscar suports a Europa amb vista a un hipotètic procés sobiranista. S'ha limitat a dir que "mentre fem les coses democràticament, pacíficament, raonablement, trobarem gent a Europa disposada a escoltar". Ha admès, però, que "fàcil, no ens ho posarà ningú".

"La principal aliança que hem d'articular és la interna, la que depèn de nosaltres, els catalans", ha insistit.

El portaveu ha tret ferro a les declaracions del ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, en què amenaçava que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitza. "No hi ha cap antecedent, però nosaltres som ciutadans europeus, oi? No sé com se'ns expulsaria", s'ha preguntat.

La carta del pacte fiscal

Sigui com sigui, Francesc Homs ha remarcat que el resultat de la reunió d'aquest dijous entre Mas i Rajoy l'entristeix. "Ahir no va ser un dels dies més feliços de la meva vida". "Nosaltres hi crèiem, en el pacte fiscal", ha conclòs. El portaveu certifica, però, que després del no del president espanyol ja no hi ha marxa enrere.

stats