Política 05/09/2012

Nadal: "La intenció de Navarro no era arraconar el sector catalanista"

"Ni el Quim l'han tret per catalanista ni a mi per crític", afegeix Iceta. Els dos sacrificats per Navarro al capdavant del grup parlamentari del PSC diuen que la decisió és legítima, però qüestionen el moment de fer-ho

Ara
3 min
Collboni, Nadal, Navarro i Sabaté, al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaJoaquim Nadal i Miquel Iceta han anat plegats aquest matí a la tertúlia d''El món a RAC1' l'endemà d'una reunió tensa del grup parlamentari del PSC on es van fer efectius els relleus aprovats pel nou primer secretari, Pere Navarro. Nadal i Iceta abandonen el lideratge del grup i els substituiran Xavier Sabaté i Jaume Collboni. Tant Nadal com Iceta han evitat aquest matí criticar públicament la decisió de la direcció del partit. Sí que han criticat el moment de decidir el relleu, però. Iceta ha dit que el més lògic hauria estat que els canvis s'haguessin decidit el gener. Nadal ha deixat entreveure que hauria preferit acabar la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller Nadal nega, però, que Navarro hagi volgut arraconar crítics i catalanistes: "En la intencionalitat de Navarro, si no hi havia una cosa era arraconar els catalanistes. La clau de tot el canvi era rellevar Nadal i Iceta –ha dit el mateix Nadal–, nomenats per José Montilla davant el grup parlamentari". "De 28 diputats, el grup té 8 ex alts càrrecs. Haurà estat una operació de més o menys èxit, però és legítima, jo no la discuteixo. Jo hauria pogut dir que hauria pogut acabar la legislatura amb més o menys èxit, però la decisió és legítima", ha conclòs.

"Ni el Quim l'han tret per catalanista ni a mi per crític", ha afegit Iceta.

Iceta diu que Clotas està "empipat" i Nadal no vol aparèixer com la persona que el fa fora

Nadal també ha lamentat la polèmica amb Higini Clotas, que ha decidit abandonar l'escó pel canvi de cromos imposat per Pere Navarro, que el rellevarà com a vicepresident del Parlament per col·locar-hi l'exconseller i exalcalde de Girona.

"De moment no acceptaré el càrrec a la mesa del Parlament. Un cop Clotas hagi dimitit, m'ho rumiaré", ha afirmat Nadal. "Jo no puc aparèixer com la persona que faci fora l'Higini Clotas. El que era implantejable és que jo digués que acceptava ser vicepresident si Clotas no havia plegat", ha afegit.

Iceta ha revelat que Clotas "està empipat" per com s'han gestionat els canvis. Amb tot, ha evitat anar més enllà en les crítiques perquè, com ha recordat, "si algú ha demanat disciplina al PSC en els darrers 30 anys he estat jo".

De Gispert: "Clotas està trist"

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, també en declaracions a RAC1, ha dit que Clotas "està trist" per la seva substitució com a vicepresident de la cambra. Ha dit, a més, que, tot i parlar-hi aquest matí, no li ha comunicat pas que deixi la mesa del Parlament. De Gispert accepta els canvis: "No diria que em molesta, però em sap greu perdre a nivell personal el senyor Clotas".

Comín podria rellevar Clotas com a diputat

Si es fa efectiva la renúncia de Clotas a l'escó, Toni Comín, exmembre de Ciutadans pel Canvi, és el següent a les llistes que entraria de diputat. Comín, present també a la tertúlia de la ràdio, ha dit que encara no ha decidit si prendrà possessió de l'acta de diputat. Sí que ha avançat que, en contra de la decisió del PSC, anirà a la manifestació independentista de la Diada, perquè creu que té "més coses en comú" amb els que hi van que amb els que no hi van.

La manifestació de la Diada: Ros "probablement" hi anirà

Nadal ha insistit que no anirà a la manifestació. Tampoc hi anirà Iceta, que ha recordat que "el PSC no és independentista". A banda de Toni Comín, també ha confirmat que anirà a la marxa l'exconsellera Marina Geli. L'alcalde de Lleida, en declaracions a 'Els matins', de TV3,ha dit que "és probable que vagi a la manifestació de la Diada". "Crec que el PSC no en pot estar al marge". "Hi aniré si em deixen portar una pancarta que digui: "Autogovern, pacte fiscal", ha afegit.

stats