Política 07/10/2013

Un informe del govern espanyol assegura que l'estat català no entraria a les Nacions Unides

Una nota interna de la representació permanent d'Espanya a l'ONU que publica 'El País' conclou que Catalunya només podria ser "observador no membre", com Palestina

Ara
2 min

BarcelonaCatalunya hauria de sol·licitar l'ingrés a l'ONU si es proclama com a estat independent, i és "molt probable" que no obtingués el suport del Consell de Seguretat, "fidel defensor de la integritat territorial dels Estats". És l'advertència que fa la Representació Permanent d'Espanya a l'ONU en una nota interna titulada 'Efectes d'una declaració unilateral d'independència de Catalunya a les Nacions Unides', que aquest dilluns publica 'El País'. Per entrar a l'ONU, un estat ha d'obtenir el suport de dos terços dels 193 països de l'Assemblea General, però només després que el Consell de Seguretat –on els cinc permanents tenen dret de veto– recomanés el seu ingrés. Els cinc membres permanents són: la la Xina, França, Rússia, el Regne Unit i els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, datat a Nova York el 24 de setembre, afirma que "si Catalunya declarés unilateralment la independència, això no suposaria constituir-se automàticament en un estat i esdevenir membre de Nacions Unides". Segons la representació espanyola a l'ONU, Catalunya hauria de sol·licitar el seu ingrés i, per això, caldria examinar "la legalitat, des del punt de vista internacional, d'una eventual declaració d'independència".

La representació espanyola sosté que "una declaració d'independència ha de respectar l'ordenament constitucional intern en vigor i el dret internacional" i afegeix que "el principi d'integritat territorial prima en el cas de Catalunya sobre el principi d'autodeterminació". I això, segons la nota, perquè el dret d'autodeterminació només s'aplica, en dret internacional, als "pobles sotmesos a dominació colonial, annexió per conquesta, dominació estrangera o ocupació i pobles oprimits per violació massiva i flagrant dels seus drets".

L'article d''El País' es titula 'Catalunya, a l'ONU com Palestina'. I és que la representació espanyola a l'ONU admet que Catalunya podria demanar convertir-se en estat no membre observador de l'ONU. És l'estatus que va assolir Palestina després que diversos països en vetessin l'ingrés l'any 2012. L'estatus d'estat observador s'obté mitjançant una resolució de l'assemblea general aprovada per majoria simple.

stats