Política 19/07/2017

La llei del vot electrònic ensopega al Parlament

L’executiu constata que si vol aprovar la llei del vot electrònic per als catalans residents a l’estranger haurà de maniobrar a contrarellotge

Gerard Pruna
2 min
Imatge d’un ciutadà votant mitjançant la via electrònica.

BarcelonaRevés per al Govern al Parlament. L’executiu català va constatar aquest dimecres que si vol aprovar la llei del vot electrònic per als catalans residents a l’estranger haurà de maniobrar a contrarellotge. La comissió d’afers institucionals de la cambra catalana va aprovar ahir el dictamen de la llei, però va fer-ho sense la majoria qualificada que requereix per entrar en vigor. Com que es tracta d’una norma relacionada amb el sistema electoral, necessita que dos terços dels diputats hi donin suport per ser aprovada. Una xifra -90 diputats- que ara per ara la llei no té garantida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En comissió, només JxSí, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i CUP van votar a favor de l’actual redactat de la llei, mentre que Ciutadans, PSC i PP hi van votar en contra. Una distribució de vot que, traslladada a l’hemicicle, suposaria que 83 diputats -sempre que el diputat no adscrit Germà Gordó voti al costat de JxSí- donaran suport a la llei i 52 hi votaran en contra.

El president de JxSí, Lluís Corominas, va retreure ahir al PSC que no donés suport a la norma tot i haver votat a favor de la seva tramitació inicialment. A més, va carregar contra Ciutadans i PP per haver-se limitat a rebutjar la llei i no haver presentat esmenes ni haver-se implicat per intentar modificar-la. Des de les files socialistes, David Pérez va justificar el vot contrari del seu grup al·legant que només es planteja implantar el vot electrònic per als ciutadans que viuen a l’estranger i no per a tota la població. Aquesta és una de les esmenes dels socialistes, que també lamenten que l’executiu català vulgui aprovar la llei sense haver fet abans cap prova pilot i ignorant els terminis que s’havia imposat. Així doncs, si el Govern vol aconseguir els set vots que li falten per arribar a la majoria necessària haurà d’obrir una negociació amb el PSC que ahir les dues bandes donaven per improbable.

La previsió del Govern era que aquesta llei s’aprovés en el ple de la setmana que ve -l’últim del període de sessions-, tot i que hi ha la possibilitat que el debat s’hagi d’ajornar si finalment Ciutadans demana al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen sobre la normativa. El partit taronja té ara una setmana per decidir si finalment impugna la llei.

No arriba a temps de l’1-O

Encara que finalment s’aconseguís aprovar la llei, el que sí que donaven per descomptat ahir fonts parlamentàries és que en cap cas hi hauria temps de poder-la aplicar durant el referèndum de l’1 d’octubre. Sense aquesta norma, i amb el registre de catalans a l’exterior amb un nivell d’inscrits inferior a l’esperat, caldrà veure com garanteix el Govern el vot dels catalans a l’estranger.

stats