Política 26/08/2016

La meitat del PDC seurà al galliner del Congrés

En Comú i C’s hereten els seients de l’antiga CDC

M.f.f.
2 min
La meitat del PDC seurà  al galliner del Congrés

MadridEn teoria, la disposició dels diputats a l’hemicicle del Congrés té una importància relativa, però a efectes de visibilitat és clau per tenir un peu a casa de totes les famílies cada nit al telenotícies. Els partits lluiten amb dents i ungles per tenir una posició més bona, i en la batalla d’aquesta nova legislatura n’han sortit escaldats els partits independentistes catalans: la meitat del PDC anirà al galliner i ERC no veu traduït el seu augment a les urnes amb un posicionament més bo. Finalment En Comú Podem i Ciutadans s’han quedat els vuit llocs del Partit Demòcrata Català a la tercera fila del centre de la cambra. El partit liderat per Francesc Homs a Madrid acabarà repartit entre la fila d’Esquerra i el galliner. És el que van decidir ahir el PP, el PSOE, Units Podem i els liberals per unanimitat després de més de quinze dies d’estira-i-arronsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit lila reclamava tenir una visibilitat més bona a la primera fila. Tot i ser la tercera força a la cambra, només té tres llocs al davant, mentre que els d’Albert Rivera n’ocupen fins a cinc. Preveient que això no seria possible, En Comú ja va reclamar els llocs del PDC, que al final s’han repartit amb C’s.

Per a l’antiga Convergència, que a finals de juliol ja va topar amb la sorpresa que finalment acabava abocada al grup mixt, l’elecció dels llocs és una nova “expressió de la idea de les Espanyes que vol negar la realitat política i nacional que existeix al conjunt de l’Estat”. El portaveu adjunt del PDC al Congrés, Carles Campuzano, assegurava a l’ARA que tenen “la sensació que volen arraconar les veus que no són uninacionals”. ERC, que havia demanat seure al lloc dels demòcrates fins ara o almenys no quedar-se a la cinquena fila, li va treure importància. “Que fotin el que vulguin”, va dir el president del partit, Oriol Junqueras.

El PNB, a la primera fila

L’únic partit autonòmic que altre cop surt beneficiat de l’acord de la mesa del Congrés és el PNB. Tot i haver perdut un diputat respecte al 20-D, es manté immòbil a la primera línia del centre de l’hemicicle, entre Podem i C’s. La formació de Pablo Iglesias va ser enviada al galliner al febrer i només en va poder baixar després d’una reunió d’urgència. Ara els seus aliats catalans, En Comú Podem, han jugat millor les cartes i han aconseguit baixar una fila en l’eix central.

stats