05/05/2015

Podem, sense rastre d’autocrítica

4 min
EL PROGRAMA ELECTORAL DE MONEDERO... SENSE MONEDERO  Juan Carlos Monedero, que ha coordinat el programa marc per a les eleccions autonòmiques, no serà en principi avui a l’acte de presentació del document a Madrid. Tampoc hi seran Íñigo Errejón i Carolina Bescansa -els dos dirigents a qui s’atribueix el gir a la moderació del partit- perquè tenen altres compromisos, segons Podem.

MadridLa direcció del partit té clar el missatge: “No hi ha vincle entre la sortida de Monedero i el rumb de Podem”. Amb aquesta frase, el secretari d’organització, Sergio Pascual, va tallar ahir en sec tota pretensió de repensar l’estratègia de la formació o, fins i tot, de refundar-se per reconnectar amb les arrels del moviment 15-M. Ara l’objectiu són les eleccions municipals i autonòmiques -aquesta tarda en presenten el programa electoral- i Pablo Iglesias no vol que res el distregui d’aquesta fita: ni la dimissió d’uns dels fundadors de Podem, ni els tocs d’alerta dels crítics, ni un cert refredament de les expectatives electorals per l’auge de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cúpula es trobava ahir per primera vegada després del cop de porta de Juan Carlos Monedero, molest perquè els seus companys es miren en “miralls” que no són els seus i s’assemblen massa a l’anomenada vella política que volen substituir. Per això, a la reunió el secretari general els va fer cinc cèntims de com havia anat tot plegat, però, segons Pascual, no es va analitzar la situació “des d’un punt de vista polític”. Per evitar fer més fondes les escletxes, el consell de coordinació (l’executiva) va decidir que de moment no nomenarà un altre responsable de programa i procés constituent, un càrrec designat a dit per Iglesias. La primera de les feines que tenia assignada -la confecció de l’oferta amb què concorreran a les urnes el dia 24- ja està acabada però en canvi la segona queda en standby. El partit hi treu importància i assegura que no caldrà obrir el meló del procés constituent fins que arribin les eleccions espanyoles. No obstant, el líder de Podem ha dit sovint que ell és partidari del dret a decidir dels catalans en el marc d’un debat al conjunt de l’Estat que ara s’ha quedat sense qui el lideri. Gemma Ubasart, secretària de plurinacionalitat, se’n farà càrrec en part.

Com tot partit polític, la prioritats de la nova esquerra alternativa és fer els millors resultats possibles en uns comicis que seran interpretats com una primera volta de les espanyoles de finals d’any. Amb molt poca trajectòria al darrere, les enquestes els auguren un èxit considerable, per exemple en ciutats com Barcelona (integrats a Barcelona en Comú) o a Madrid (Ahora Madrid). No obstant, sondejos com el de Metroscopia per al diari El País de meitats d’abril deixen entreveure un estancament respecte a les altes expectatives de mesos anteriors.

El degoteig de possibles votants cap al PSOE ha fet aparèixer veus que qüestionen l’estratègia d’Iglesias, d’Íñigo Errejón i Carolina Bescansa de moderar el partit. L’eurodiputat Miguel Urbán va reclamar a través del seu blog que s’obrin els “debats” necessaris per aconseguir “la ruptura amb el règim del 78 i les polítiques d’austeritat” i es faci amb “l’estil 15-M”. En una entrevista a La Sexta va avisar que si després del 24-M cal fer canvis organitzatius s’hauran d’afrontar, amb l’únic objectiu d’arribar a la Moncloa. El sector crític té l’aval implícit de la secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez.

La direcció nega que hagi fet un gir cap a la centralitat oblidant el seu propòsit fundacional: “Si hi ha un adjectiu amb el qual s’identifica Podem no és moderació, més aviat fermesa i contundència en la denúncia dels governs que ens han portat fins aquí”, va dir el secretari d’organització. El rumb, assegura, no està en qüestió, i nega que hi hagi una “tensió” interna, tal com va admetre el fins fa poc número 3. Provant de minimitzar la polseguera, Pascual va reduir-ho a un debat públic amb les “parets de vidre”.

Protagonisme als candidats

Tot i reiterar que la renúncia de Monedero és una qüestió personal, que no trenca els lligams amb Podem, el cert és que aquesta tarda no assistirà a la presentació del programa marc per a les autonòmiques que ell mateix ha coordinat. La direcció ho veu coherent amb la seva determinació de no estar sota el focus en primera línia, sinó de col·laborar sense un càrrec orgànic. A l’acte de presentació de les 215 mesures -a les 6 de la tarda al Círculo de Bellas Artes de Madrid- hi assistirà el secretari general però no pas Errejón i Bescansa. Serà important veure com es plasma en el document de Monedero el pols ideològic. En l’acte hi prendran part també els quatre caps de llista que, d’entrada, parteixen amb més bones expectatives electorals: els del País Valencià, Madrid, Aragó i Astúries. Vénen setmanes decisives.

En contra que el català sigui cooficial a l’Aragó

El candidat de Podem a l’Aragó, Pablo Echenique, va assegurar ahir que no té “cap sentit” convertir el català en llengua cooficial a la seva comunitat perquè no es parla a tot el territori autonòmic. En una entrevista a Antena 3, va mostrar-se favorable, però, a defensar els drets dels seus parlants. Echenique va explicar que la mesura a favor del bilingüisme que apareix a la seva pàgina web és només una proposta ciutadana que no ha estat avalada pel partit. La mesura reclama modificar l’Estatut “per atorgar a l’aragonès i al català l’estatus de llengües cooficials”.

stats