Política 28/09/2016

Sánchez: "González és al bàndol de l'abstenció. M'agradaria saber on és Susana Díaz"

El primer secretari "respecta" l'opinió de l'expresident espanyol i remarca que la posició del PSOE és la que ha acordat el comitè federal

Ara
3 min
Felipe González i Pedro Sánchez, aquest diumenge a la convenció del PSOE. / EFE

BarcelonaPedro Sánchez contraataca després de l'entrevista a la Cadena SER en què Felipe González ha dit que se sent "enganyat" per ell per no abstenir-se en la investidura de Rajoy. El secretari general socialista ha assegurat, en una entrevista a Eldiario.es, que respecta les opinions de l'expresident espanyol, però ha considerat que "González és al bàndol de l'abstenció. Jo sóc al bàndol del 'no'". El dirigent socialista ha reptat aleshores la líder de l'oposició interna a definir a quin bàndol es troba ella: "M'agradaria saber on és Susana Díaz".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de l'entrevista, el PSOE havia enviat un comunicat del secretari general evitant entrar en cap mena de polèmica amb l'expresident espanyol. En el text, Sánchez afirma que "manté converses habituals amb dirigents i ex dirigents del Partit Socialista i que no valorarà ni farà públic el contingut de cap" de les converses. També diu que "respecta les opinions expressades" per Felipe González i insisteix en el pla plantejat dilluns després de la derrota a les eleccions basques i gallegues.

"Aquest posicionament és el que va exposar el comitè federal del PSOE un cop conformada una posició política fruit de les reflexions escoltades i analitzades", afirma el text. "És el comitè federalcomitè federal del PSOE el que va fixar la posició socialista davant la investidura de Mariano Rajoy, tant en la legislatura anterior com en l'actual", afegeix.

En l'entrevista a la SER, enregistrada per telèfon des de Colòmbia, Felipe González ha revelat que el primer secretari del PSOE li va dir en una reunió al juliol que els socialistes s'abstendrien en la segona votació de la investidura de Rajoy. També ha dit que Sánchez hauria de dimitir si el comitè federal de dissabte tomba els plans del primer secretari.

En el comunicat, Sánchez també remarca que "la posició del secretari general i del comitè federal del PSOE ha estat sempre clara en relació amb la unitat d'Espanya i el nostre model territorial", en resposta al rebuig de González a un pacte "amb gent que vol liquidar i trossejar Espanya".

Malgrat aquest comunicat, dos homes del cercle més íntim de Pedro Sánchez han respost a González des de diferents emissores. Antonio Hernando, portaveu del PSOE al Congrés, ha explicat a Onda Cero que tot i que ell mateix va tenir dubtes sobre l'abstenció davant els resultats del 26-J, després de parlar amb diferents socialistes va confirmar el seu no. També ha dit que més enllà del que es diguessin Sánchez i González el 29 de juny, l'11 de juliol el comitè federal del PSOE –el mateix òrgan que es reunirà aquest dissabte un altre cop– va mantenir per unanimitat la negativa del partit a abstenir-se en favor del govern de Rajoy.

I César Luena, secretari d'organització del PSOE, en declaracions a la Cope ha demanat a Felipe González que "no confongui els seus desitjos amb realitat del PSOE". Luena ha assegurat que "la veritat i tota la veritat" és que el Pedro Sánchez "sempre ha tingut molt clar votar no al PP i a Rajoy".

Un altre antic dirigent del PSOE, Javier Solana, ha fet un amb un tuit una mica críptic en què deixa entendre que tampoc està a favor del moviment de Sánchez.

En canvi, un dels 'barons' més crítics amb Pedro Sánchez, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha demanat al secretari general que "demani disculpes a l'expresident del govern espanyol". Page no ha volgut parlar d'una possible candidatura de Susana Díaz a les primàries, "no som en aquest debat, encara", ha dit, tot i que ha afirmat que "tothom sap la meva estima per ella".

I Ximo Puig, president socialista de la Generalitat Valenciana, ha anat en la mateixa línia que Page: "No sé les converses que Sánchez va mantenir amb González, però si és així, tenen certa gravetat".

Un dels 'barons' territorials que sí que dóna suport a Pedro Sánchez, i des del primer dia, és el català Miquel Iceta, líder del PSC, que creu que González no té motius per sentir-se "enganyat per Sánchez. "En un moment determinat, [Pedro Sánchez] va poder pensar que aquella era la solució, i després, senzillament, canviar d'opinió pel que li va dir el comitè federal o pel que li hem dit molts dirigents del partit. Es tracta més d'una frustració que d'un engany, perquè una persona pot canviar d'opinió. I, de fet, quan els fets canvien, és millor que les opinions s'ajustin a la nova realitat", ha comentat Iceta per defensar Pedro Sánchez i que el PSOE no s'abstingui.

stats