REFORMA LEGISLATIVA
Política 04/06/2011

Caldran sis mesos d'empadronament per poder anar al metge

A través d'un article de la llei "òmnibus", l'executiu català impediria l'accés a la salut –més enllà de les urgències– als nouvinguts acabats d'arribar a Catalunya. La norma toparia amb la llei d'estrangeria espanyola, que garanteix els serveis sanitaris als immigrants

Roger Tugas
1 min

BarcelonaEl projecte de llei de simplificació, reestructuració administrativa i promoció econòmica de la Generalitat, coneguda com a llei "òmnibus", reforma més d'una trentena de lleis, entre les quals –en el seu article 329– la llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La modificació incorpora la necessitat que, per accedir a l'assistència sanitària pública els ciutadans han d'acreditar "una antiguitat mínima de 6 mesos" d'empadronament en "qualsevol municipi de Catalunya". Altres punts de la llei original garanteixen el servei als ciutadans de la resta de l'Estat espanyol i la Unió Europea; per tant, els únics afectats per la reforma serien els immigrants acabats d'arribar, que només podrien fer ús del sistema d'urgències gratuït.

Tanmateix, aquests últims estan emparats per la llei estatal d'estrangeria, que indica que tothom que estigui empadronat té dret a l'assistència sanitària immediatament, sense cap moratòria. De fet, fonts del Govern remarquen que l'objectiu de la llei no és limitar l'accés als serveis mèdics als immigrants, sinó a persones dels EUA i el Canadà que fan breus estades a Catalunya –i s'hi empadronen– per accedir de franc a serveis sanitaris que al seu país són cars.

stats