Política 19/02/2016

La Moncloa avisa: "Les declaracions polítiques engreixen els recursos al TC"

El govern espanyol duu al Constitucional també la llei catalana de professions de l'esport per vulnerar la llei d'unitat de mercat i atribuir-se competències en política exterior

Ferran Casas
2 min
L’Estat vol pactar un nou límit de dèficit a Brussel·les

MadridEl govern espanyol no en vol deixar passar ni una. Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat aquest migdia que, encara que estigui en funcions, l'executiu de Mariano Rajoy frenarà totes "les actuacions" relacionades amb el procés, però que no pot fer res "contra les declaracions" que, per exemple, insinuen desobediència. Ara bé, les declaracions en el sentit, per exemple, que res no canvia i que l'acció exterior no s'atura després de la suspensió de la conselleria decretada pel Tribunal Constitucional tampoc són innòcues. "No podem anar contra declaracions. Però a mesura que vagin parlant van donant gruix a les nostres al·legacions i carreguen de fets els nostres plantejaments. Tot això ho posarem a les al·legacions perquè són confessions de part", ha afirmat la vicepresidenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha repassat els recursos que, per frenar el que diu la declaració d'inici del procés del passat 9 de novembre, han anat presentant: la mateixa declaració del 9-N, la llei de creació de les estructures d'estat, el decret de creació del comissionat per a la transició nacional o la llei acció exterior, que ha quedat parcialment suspesa, tombant entre altres coses la conselleria, són algunes de les que ha citat. La vicepresidenta ha recordat que ara la comissió del procés constituent també quedarà suspesa.

De moment, avui el govern ha dut al TC, i, per tant, la paralitzarà fent ús de la seva prerrogativa, una altra llei catalana. En aquest cas, la llei catalana de professions de l'esport, que segons Sáenz de Santamaría "vulnera la llei d'unitat de mercat", segons confirma l'informe del Consell d'Estat, ja que obliga els esportistes espanyols de fora de Catalunya a inscriure's en un registre català. Entre altres assumptes la norma també faculta les autoritats de l'esport català a subscriure convenis amb altres països, "cosa que la Generalitat no pot fer per si mateixa". El mateix passava, segons la vicepresidenta, amb lleis similars de la Rioja i Extremadura, però aquestes comunitats han fet les modificacions oportunes per evitar els recursos.

stats