REBUDA INSTITUCIONAL
Política 19/05/2016

La visita d’Otegi monopolitza el debat al Parlament

El líder abertzale afirma que l’atemptat d’Hipercor “no hauria d’haver passat mai”

Laia Vicens
3 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va rebre ahir el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi.

BarcelonaUn centenar de periodistes i càmeres esperaven, amatents, al passadís principal del Parlament. Mòbils, llibretes i micròfons en mà, per no perdre detall de la visita que ahir va revolucionar l’activitat parlamentària. A tres quarts d’una, una delegació de Sortu, amb Arnaldo Otegi al capdavant, pujava l’escalinata de la cambra catalana. Només els flaixos de les càmeres trencaven un silenci expectant mentre el líder abertzale, ahir al centre del focus mediàtic i polític, avançava ben acomboiat. En un dia frenètic, va reunir-se amb la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, amb membres de la comissió d’Afers Exteriors i amb una representació de Junts pel Sí i la CUP. Va acabar el dia pronunciant una conferència davant de 1.200 persones a la fàbrica Fabra i Coats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Otegi, però, ja va monopolitzar el debat polític des de primera hora, en la sessió de control al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La diputada de la CUP Anna Gabriel, que precisament va ser l’encarregada de rebre Otegi a les portes del Parlament, va obrir foc preguntant per la posició del Govern sobre el procés de pau a Euskadi. Puigdemont, que no va trobar-se amb el líder abertzale, va reivindicar Catalunya com un exemple de la “cultura de la pau” i va dir que els catalans “estan al costat de qui vol la convivència del País Basc”.

Va ser més contundent davant de la pregunta del líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que havia definit la visita d’Otegi com un “acte d’indignitat”. “El senyor Aznar va dir que en absència de violència es pot parlar de tot. Es pot parlar de tot, senyor Albiol?”, va respondre Puigdemont, acusant el líder popular d’apropiar-se de forma “indeguda” del dolor de les víctimes per convocar una reunió amb familiars de les víctimes d’ETA al Parlament.

Trobada amb les víctimes

Puigdemont feia referència a una reunió programada a pocs metres de la sala on Otegi es trobava amb diputats de la comissió d’Exteriors al Parlament. I és que el PP va convocar una trobada amb les associacions de víctimes per contraprogramar la visita del secretari general de Sortu. En acabar la trobada, en què també va participar Ciutadans, els portaveus de les entitats van entonar una dura condemna per la presència del líder abertzale a la cambra. “Quin és el sentit de rebre un terrorista? Per què se li dóna veu i en canvi no es reben les víctimes?”, va preguntar-se la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Mari Mar Blanco. Desafiant, la germana del regidor del PP assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco va avisar Forcadell que “o s’està amb les víctimes o amb els botxins”. Per evitar que la presidenta del Parlament “netegés la seva imatge” rebent les víctimes després de trobar-se amb Otegi, les associacions van declinar reunir-s’hi i van ajornar la trobada fins dilluns que ve. A la tarda i lluny del Parlament, Otegi també va ser protagonista. Una nodrida representació de totes les sensibilitats sobiranistes -d’ERC a la CUP, passant per BComú- va homenatjar-lo a Sant Andreu.

“Faig meu el seu dolor”

Precisament des de la Meridiana, Otegi va voler entonar una espècie de mea culpa en nom de l’esquerra abertzale per l’atemptat d’Hipercor del 1987. El lloc escollit per fer-ho era significatiu. “Faig meu el dolor de les víctimes d’aquest barri i de Catalunya. Això no hauria d’haver passat mai”, va explicitar, posant-se la mà al cor. Rebut entre crits de “lehendakari” i “independència”, Otegi no va amagar “l’enveja sana” que sent pel suport independentista que hi ha a Catalunya, un procés que veu “imparable” i que vol estendre al País Basc. En concret, vol importar l’enorme mobilització de la societat civil i l’evidència que ja no hi ha res a fer a l’Estat. “Sentim el procés català com a propi, és la nostra lluita i el nostre anhel”, va dir el protagonista polític del dia.

Forcadell defensa el seu "deure institucional" de rebre Otegi

Després de les crítiques, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat que Otegi forma part del seu "deure institucional" perquè és el representant d’un partit "legal i democràtic". En declaracions a Els Matins de TV3, ha afegit que està disposada a rebre "qui faci falta" per parlar de democràcia argumentant que el Parlament està obert a tothom que aposti pel diàleg i la democràcia.

La presidenta del Parlament ha emmarcat en la normalitat la coincidència de la visita d’Otegi i l’acte del PP i C’s amb les associacions de víctimes del terrorisme com una mostra de la pluralitat de la cambra catalana.

stats