‘IN MEMORIAM’
Cultura 17/11/2014

Elogi a la profunditat i el compromís de Badia i Margarit

Antics alumnes, amics, científics i càrrecs institucionals reten homenatge al filòleg i lingüista

Jordi Nopca
2 min
La cerimònia de comiat es va fer  a Santa Maria del Pi.

BarcelonaEl filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit deia que l’autèntic tresor que deixava era tothom que s’havia format a prop seu. Aquest dilluns, a les tres en punt de la tarda, la basílica de Santa Maria del Pi s'ha ompler d’una representació considerable d’antics alumnes, que se sumava a aquells que eren familiars del doctor o que l’havien tingut com a amic, als que en valoraven la “devoció cristiana” -a més d’assistir a missa amb regularitat havia presidit durant molts anys el Plat del Pobre del Pi, una entitat de beneficència fundada l’any 1380-, als que hi eren per recordar la seva “aportació científica” i, finalment, als que volien remarcar el seu compromís com a “català i patriota”. Així va començar el discurs final d’un dels seus fills, Xavier Badia i Cardús, apel·lant a tots els que assistien a la cerimònia de comiat del professor, un dels grans referents acadèmics de la cultura catalana de la segona meitat del segle XX.

El fill en va destacar “el rigor i l’amor per les coses ben fetes, la tolerància, la visió de les coses oberta i europea, l’estima per la llengua i el país”. Tot seguit va elogiar “la profunditat i compromís” amb què el seu pare va saber viure, dues virtuts que també havien estat mencionades anteriorment durant l’ofici, que va començar amb la lectura d’un fragment de l’ Apocalipsi de sant Joan : “Després vaig veure un cel nou i una terra nova. El primer cel i la primera terra havien passat, i el mar ja no existia. Llavors vaig veure baixar del cel, venint de Déu, la ciutat santa, la nova Jerusalem, abillada com una núvia que s’engalana per al seu espòs”. El segon fragment va ser de l’ Evangeli segons sant Lluc, sobre la trobada de dos dels deixebles de Jesús amb el Messies mentre anaven cap a Emaús, i li explicaven que havia estat crucificat feia tres dies. “Realment el Senyor ha ressuscitat i s’ha aparegut a Simó. Ells també contaven el que els havia passat pel camí, i com l’havien reconegut quan partia el pa”, es va poder sentir.

Durant la missa es va recordar també que el doctor Badia i Margarit “va ser un lluitador i va estar compromès amb tota empresa noble”. Els combats que es van remarcar van ser els de la llengua i la convivència social.

Entre les autoritats presents a la cerimònia de comiat hi havia el president de la Generalitat, Artur Mas; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del CoNCA, Carles Duarte; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i l’actual president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, a més d’altres personalitats del món acadèmic català, com Salvador Cardús, Maria Teresa Cabré, Salvador Giner, Isidor Marí, Xavier Rubert de Ventós i Mariàngela Vilallonga.

stats