TELECOMUNICACIONS
Economia 04/09/2013

Microsoft engoleix Nokia per fabricar els seus propis 'smartphones'

L'acord entre les empreses es va gestar al febrer a Barcelona durant el Mobile World Congress

Nick Wingfield
3 min
UN RELLEU PROBABLE Steve Ballmer (a la dreta)  i Stephen Elop, que el podria succeir a Microsoft.

The New York Times / Seattle.Microsoft va anunciar ahir a la matinada que ha arribat a un acord per comprar el negoci de terminals i serveis mòbils de Nokia per 7.200 milions de dòlars (5.450 milions d'euros) en un atrevit intent de transformar el seu negoci mòbil, un segment que, de moment, l'ha superat en gran mesura. Les dues companyies van anunciar que 32.000 treballadors de Nokia s'incorporaran a Microsoft com a resultat de l'acord, que té la intenció de convertir la pionera del negoci de la telefonia mòbil en el motor de Microsoft en aquest segment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Stephen Elop, antic executiu de Microsoft i conseller delegat de Nokia fins al moment de l'acord, es reincorporarà a la companyia fundada per Bill Gates un cop s'hagi completat la transacció. Això el col·loca com a potencial successor de Steve Ballmer, conseller delegat de Microsoft, que ja ha anunciat que es retirarà de l'empresa en un termini de 12 mesos. Risto Siilasmaa substituirà provisionalment Elop al capdavant de Nokia.

"Aquest acord és un pas valent cap al futur de Microsoft", va dir Ballmer en una entrevista telefònica des de Finlàndia. "Estem emocionats sobre el talent i les capacitats que aportarà a Microsoft". L'acord, que es va gestar entre els executius de totes dues companyies al febrer, en reunions a Barcelona, on les dues empreses assistien al Mobile World Congress, és l'últim pas en la gran transformació que ha viscut Nokia en 150 anys.

L'empresa finlandesa seguirà tenint la marca Nokia per fer-la servir en els productes que no siguin mòbils, però la cedirà -conjuntament amb les seves patents- a Microsoft durant 10 anys per fer servir als aparells, segons consta a l'acord, que es pagarà íntegrament en metàl·lic.

El poder que va tenir Nokia en el passat en el mercat dels mòbils s'ha perdut a mesura que la indústria ha girat cap als smartphones , en què Samsung i Apple es reparteixen gairebé tots els beneficis. La caiguda de Nokia ha sigut especialment espectacular a l'Àsia, una regió que va arribar a dominar. Sense anar més lluny, l'any 2010 l'empresa tenia una quota de mercat del 64% en smartphones a la Xina. En el primer semestre d'aquest any, només controlava un 1% del mercat.

Els telèfons de Nokia estaven valorats a l'Àsia i en altres economies en vies de desenvolupament per la seva durabilitat i el seu valor, però va arribar tard a introduir innovacions com la pantalla tàctil. I això va deixar el segment alt del mercat a empreses com Apple i Samsung.

Els usuaris no la trobaran a faltar

En els segment de preus més baixos, els fabricants de smartphones xinesos van ser més diligents en respondre a les demandes dels consumidors oferint-los telèfons amb característiques semblants a les dels rivals més cars, a una fracció del preu.

En un botiga al centre de Londres, dimarts Geoffrey Widdows, un enginyer de 33 anys, explicava que era devot de Nokia en el passat, però que ara prefereix els Android d'empreses com Samsung o HTC perquè tenen més aplicacions disponibles: "Tothom tenia un Nokia quan jo era més jove, però ja no se'n veuen".

Els analistes havien especulat amb un macroacord entre Nokia i Microsoft durant anys, després que Elop abandonés Microsoft per Nokia i signés un acord el 2011 per fer servir Windows Phone als smartphones Nokia.

La fortuna en el negoci mòbil de les dues companyies ha anat estretament lligada des d'aleshores, però no ha servit per convertir-ne cap en líder. La quota de mercat de Widows Phone és del 3,7%, segons la firma de recerca IDC. Nokia, per la seva banda, segueix sent el segon fabricant de mòbils del món, per darrere de Samsung, però és gràcies als telèfons de gamma baixa, que cada cop són menys atractius per als clients. Nokia ja no és ni tan sols entre els cinc primers fabricants de smartphones .

O sigui que la qüestió és saber si les empreses se'n sortiran com una sola companyia, tot i no haver estat capaces de fer-ho com a socis pròxims. Ballmer va dir que Nokia i Microsoft no han estat tan àgils per separat com ho seran conjuntament.

"És un bon tracte per a les dues empreses", va considerar l'analista de Liberum Capital Janardan Menon. Els mercats ho van entendre així, i les accions de Nokia van pujar un 37% al mercat de Hèlsinki.

L'acord recorda al que va arribar Google per comprar Motorola Mobility. El cercador va pagar 12.500 milions de dòlars (9.500 milions d'euros) per les patents i les fàbriques de terminals.

stats