07/01/2013

Les cooperatives, una alternativa per a petits emprenedors

2 min

Catalunya lidera el rànquing estatal en nombre de cooperatives i la xifra, que el 2012 s'ha situat en 4.100, no para de créixer. Aquest ha estat el millor any des de l'inici de la crisi i es preveu que l'increment continuï els pròxims anys. En tots els sectors econòmics, però últimament de manera destacada en l'àmbit dels serveis, ja que permet que professionals que com a autònoms tindrien dificultats de supervivència puguin mancomunar serveis i aconseguir així la viabilitat de la seva feina.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

De cooperatives n'hi ha de totes les mides i a tots els sectors, des de cooperatives de metges per gestionar àrees de salut fins a d'altres dedicades al medi ambient, els audiovisuals, l'alimentació o l'educació. En aquest sentit, són emblemàtiques a casa nostra històriques cooperatives com Abacus i Suara, i també La Fageda, que, com passa en molts d'aquests negocis, té una important funció social, ja que entre els seus objectius hi ha la integració dels disminuïts psíquics, que són la meitat de la plantilla.

Les cooperatives, de fet, s'estan convertint en una alternativa als negocis tradicionals, i de moment sembla que estan trampejant millor la crisi. A més, són una opció que atorga als treballadors un control més gran sobre la gestió i l'orientació de l'empresa, de la qual són totalment responsables. Dos bons motius per incentivar-ne la creació i, sobretot, per facilitar els tràmits que es requereixen per crear-ne de noves. En aquest context de recessió és molt important, i no només en l'àmbit cooperatiu, que l'administració elimini les nombroses traves que encara tenen els emprenedors per tirar endavant els seus projectes. S'han fet alguns passos, però encara estem a anys lluny dels països més punters de la Unió Europea.

Per això és fonamental que aquesta nova legislatura activi de manera ràpida l'elaboració d'una nova llei de cooperatives que actualitzi la normativa a les necessitats del segle XXI. El canvi de model econòmic que necessitem també passa per aquí.

stats