11/11/2012

La insatisfacció política és un problema: parlem-ne

2 min

Les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió es publiquen i parlem d'intenció de vot, en aquest cas de possible repartiment d'escons, i tornem a passar per damunt d'un dels problemes considerats greus per la societat catalana: la insatisfacció amb la vida política. En aquests moments, la ciutadania considera que després de l'atur i la situació econòmica, és el tercer problema que els afecta, fins i tot més que les relacions entre Catalunya i Espanya. I en parlem poc.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els programes electorals inclouen mesures de regeneració democràtica i futures lleis electorals amb llistes obertes i més participació. Vigilarem si els partits apliquen el que prometen i aquesta desconfiança de la nostra societat en els seus representants públics i en el sistema polític en general entra en procés de solució.

Tots hi tenim responsabilitat, també els mitjans. Per aquesta raó, durant aquests quinze dies de campanya, la contraportada de l'ARA dedica cada dia una entrevista a una persona d'aquest país convocada a les urnes per explorar la seva relació amb la política. És important per a ells? Què els preocupa? Què n'esperen, en aquests moments en què Catalunya es planteja un canvi d'escenari? Algunes respostes resulten descoratjadores i seria bo que si ha d'arribar aquest canvi, abans fem els deures, des del consens, el diàleg i la col·laboració de tots els actors implicats, també els que en fem la crònica quotidiana. Si tenen la curiositat d'endinsar-se en les raons de la desafecció, constataran que perfils de votants ben diferents (jubilats, estudiants, assalariats, creients...), coincideixen a dibuixar una imatge de la política semblant a un teatre d'interessos particulars que no representen les seves preocupacions ni els solucionen els problemes.

Si les enquestes ho detecten i els testimonis ho corroboren, una de dos: o hi ha un problema o una pèssima percepció. En tots dos casos, cal capgirar la situació per protegir la democràcia.

stats