Política 06/05/2014

CiU elevarà el to contra ERC en campanya

Els nacionalistes alertaran dels riscos per al procés d’una victòria dels republicans

Oriol March
3 min

BarcelonaEl baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) fet públic la setmana passada indicava un empat tècnic entre CiU i ERC de cara a les eleccions europees amb un lleugeríssim avantatge -una dècima- a favor dels republicans. Això ha fet que l’equip de campanya de la candidatura que encapçala Ramon Tremosa emprengui un viratge cap a una estratègia que inclourà elevar el to contra ERC en els quinze dies previs als comicis del 25 de maig. “Estem frec a frec i preveiem fer un discurs més agressiu”, indiquen a l’ARA fonts de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta agressivitat, prossegueixen les mateixes fonts, no podrà ser com l’habitual entre dos rivals electorals, perquè la federació i ERC tenen un acord parlamentari d’estabilitat per a aquesta legislatura. “En la mesura que es pugui, però, intentarem alertar de què pot passar si és el partit d’Oriol Junqueras qui s’endú la victòria”, apunten fonts nacionalistes. Els estrategs de CiU troben “evident” que una derrota del partit que lidera Artur Mas serà interpretada com una derrota del president de la Generalitat i un pas enrere en el procés cap a la consulta del 9-N.

El primer a obrir foc va ser el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que divendres passat ja va advertir que l’endemà de les eleccions serà CiU qui haurà de gestionar l’acció de govern i el camí cap al referèndum. Durant la reunió d’ahir de la direcció de Convergència, el veterà diputat Antoni Fernández Teixidó va defensar una estratègia més agressiva contra ERC, segons les fonts consultades.

A la roda de premsa posterior a l’executiva, Tremosa va fer un atac soterrat contra els republicans en denunciar el deute de 40.000 milions que el tripartit va deixar a les finances de la Generalitat quan CiU va recuperar el poder l’any 2010. Un missatge dirigit, segons fonts de la federació, a Ernest Maragall, conseller d’Educació durant el segon tripartit i ara número dos de la llista que encapçala Josep Maria Terricabras al Parlament Europeu.

Malgrat que a CiU hi ha dos corrents de pensament -una part, la més pròxima al Govern, busca preservar la figura de Mas; l’altra, més centrada en el partit, vol jugar la carta de vincular les eleccions amb la figura del president-, els estrategs de la federació es decanten ara per lligar els comicis amb la gestió del procés que fa Mas. “Segur que ja hi ha editorials preparats per si CiU perd, en el sentit de fer marxa enrere i de revifar la tercera via”, vaticinen fonts nacionalistes. I adverteixen: “No només serien editorials als diaris, sinó també veus dins de la federació, fins i tot a Convergència”. És per això que la campanya posarà tota la carn a la graella per endur-se la victòria el 25-M.

Refundar l’Euroregió per estrènyer llaços

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va proposar ahir “refundar” l’Euroregió Pirineus Mediterrània per intensificar-ne la cooperació, aprofitant que a l’octubre se celebren deu anys de la seva creació. Representants dels governs de l’Euroregió -formada per Catalunya, les Balears, el Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus- van firmar una declaració per treballar per la innovació. Es vol desenvolupar una estratègia centrada en les TIC i la salut, el turisme, l’aigua i l’àmbit agroalimentari, per reforçar la cooperació econòmica. En la trobada, que es va fer a Tolosa, també es va oficialitzar el traspàs de la presidència de Migdia-Pirineus a les Illes Balears.

stats