CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 01/12/2014

Convergència opta per celebrar el congrés de refundació durant la tardor del 2015

El calendari de les eleccions i l’estratègia de Mas alteren el calendari planejat per la cúpula del partit

Oriol March
4 min

BarcelonaEls dirigents de Convergència baixaven dimarts passat al vespre les escales de l’Auditori del Fòrum amb l’expectació dibuixada a la cara. Sabien que Artur Mas faria anuncis importants, que traçaria un esbós de full de ruta destinat a donar respostes després del 9-N, però no en coneixien el contingut exacte. Mas va voler dur la redacció del discurs en secret -era una proposta com a president de la Generalitat, no com a líder de CiU, insisteixen des del seu entorn- i fins i tot va demanar als dirigents de CDC que fossin “crítics” amb ell un cop haguessin escoltat el seu full de ruta. Un itinerari que, per calendari i contingut, condiciona la refundació que Convergència té damunt la taula des que Jordi Pujol va reconèixer la seva fortuna oculta a l’estranger.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de Mas -que cada cop actua més “com a president del país” i “menys com a president de Convergència”, segons admeten a la cúpula nacionalista- passa per deixar les formacions polítiques catalanes en “hibernació” durant 18 mesos, els que sobre el paper ha de durar una legislatura curta que desemboqui en un referèndum per proclamar la independència de Catalunya. ¿Beneficia aquesta estratègia la refundació de CDC o més aviat la perjudica? Aquest és ara mateix el debat que hi ha dins la formació nacionalista, on hi ha partidaris de les dues visions. L’única certesa és que, segons fonts de la cúpula consultades per l’ARA, la maquinària del partit treballa per celebrar el conclave refundacional la tardor del 2015, al setembre o a l’octubre.

Enfortit o debilitat?

“El pas al costat que Mas demana als partits ens pot enfortir”, assegura un alt dirigent del partit. “I el risc que s’assumeix de fer una llista unitària amb les sigles en segon terme no és res comparable a aconseguir l’objectiu”, assenyala la mateixa font consultada. “No deixa de ser una oportunitat”, afegeix un membre de la cúpula. Altres veus de Convergència -especialment les emmarcades en la vella guàrdia- assenyalen que l’estratègia del president pot “carregar-se” les sigles. Tanmateix, la situació de la marca nacionalista no és en aquests moments la millor de la seva història -les sigles tradicionals, CDC, ja no apareixen a la pàgina web del partit, presidida ara pel lema “Convergents”- i, segons alguns dirigents del partit, “resta més que suma”.

És en aquest context que el partit ja prepara les eleccions municipals. A la cuina de CDC hi ha dirigents que consideren que són “més importants” que la refundació en la mesura que “obtenir un bon resultat permet mantenir la maquinària al territori”. El fet que hi hagi eleccions al febrer de caràcter plebiscitari impedeix, a la pràctica, que el congrés de refundació es faci durant els primers mesos de l’any i empeny els nacionalistes a posposar-lo un cop ja hagin passat els comicis previstos per al maig del 2015.

“Hi podem obtenir un bon resultat perquè, als pobles, la persona pesa més que la marca”, assenyalen fonts de la direcció. Al món municipal de CDC hi ha hagut un intens debat sobre quina ha de ser la data de les plebiscitàries, però no hi ha hagut consens. En tot cas, demanen “aïllar” els comicis del maig de la dinàmica sobiranista de les hipotètiques eleccions al Parlament.

Hi ha partidaris dins del partit d’abordar la refundació “com més aviat millor”. “Cal allunyar la temptació d’anar-ho posposant”, assenyalen els dirigents partidaris d’aquesta opció. Mas és molt prudent amb el calendari a seguir per reformular el partit, però sí que va voler deixar clar en l’últim consell nacional que la refundació “tira endavant” i que “no té marxa enrere”. Al marge d’aquest procés intern, el partit té previst engegar una estratègia per “ampliar la base sobiranista” i convèncer els votants del sí-no que l’única opció viable és la independència.

L’endemà de Mas

El president ja va advertir el setembre del 2012 que deixaria la política quan Catalunya culminés el procés sobiranista. Aquest dimarts va detallar una mica més aquesta intenció: plegarà si la candidatura que lidera guanya les eleccions i aconsegueix completar amb èxit -i durant divuit mesos- el procés cap a la independència. “Aquesta part ens va sorprendre especialment”, assenyala un membre de la cúpula de CDC, que reconeix que Mas és un dels “principals actius” del partit.

¿Està preparada Convergència per construir un altre lideratge quan arribi l’adéu del president? “Podem ha sabut bastir en només mig any una figura coneguda, com és el cas de Pablo Iglesias”, assenyala un dirigent consultat. Altres veus de la direcció, en canvi, alerten de la dificultat de combinar tres debats: la consecució d’un estat independent amb la resta de partits, la refundació interna de CDC i la successió d’un dirigent com Mas.

CDC reconeix la trajectòria i l’“honorabilitat” de Mercè Pigem

Tan sols 48 hores després que es fes públic que havia estat enxampada creuant la frontera d’Andorra amb 9.500 euros en efectiu, Mercè Pigem deixava la vocalia del Consell General del Poder Judicial a petició del seu president, Carlos Lesmes. CiU, el partit del qual forma part i pel qual va ser diputada al Congrés, no ha dubtat a reconèixer la seva trajectòria i a deixar entreveure que les tensions al voltant del procés sobiranista han estat la causa que ha fet caure Pigem. “És evident que les tensions van arribant al CGPJ”, va dir ahir el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, que va subratllar que la decisió de Pigem de renunciar al càrrec l’“honora”. Turull es va sumar, doncs, al reconeixement a la trajectòria de la ja exvocal del TSJC que dissabte a la nit van fer el coordinador general de CDC, Josep Rull, i el líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va afirmar ahir que la de Pigem és una “decisió personal” que respecta “molt”.

stats