FINANCES PÚBLIQUES
Política 14/01/2013

Mas-Colell diu que tornarà a retallar el sou als funcionaris

Els funcionaris catalans tornaran a patir retallades salarials el 2013, fins i tot "en el millor dels escenaris", segons Andreu Mas-Colell. Diu que si Madrid vol negociar el pacte fiscal, el Govern ho escoltarà.

D.s.u.
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, pronostica un any de "subsistència".

BARCELONA.El 2013 serà pitjor que l'any que acabem de tancar per a les finances de la Generalitat. Per això, és "de sentit comú" pensar que, fins i tot "en el millor dels escenaris", els funcionaris catalans patiran retallades salarials similars a les que van rebre el 2012, segons va dir ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en una entrevista al 3/24. Els pressupostos que prepara el departament que dirigeix i que han d'estar llestos al març seran "de manteniment i subsistència", va explicar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És a dir, segons el conseller, encara que el govern espanyol cedís i augmentés el sostre de dèficit que marca a les autonomies per al 2013 -situat actualment al 0,7%-, la Generalitat tindria menys ingressos i hauria de reduir despesa i, per tant, serien necessàries noves retallades. Si no s'apuja el límit de dèficit, els funcionaris catalans no només haurien de fer l'esforç del 2012, quan van patir una retallada salarial i es van quedar sense paga extra de Nadal, sinó que, a més, hauran de fer "esforços addicionals".

El millor dels escenaris dibuixat pel conseller passa perquè les institucions europees concedeixin més marge de dèficit a l'Estat i que l'executiu de Mariano Rajoy decideixi rebaixar les exigències a les autonomies fins a un 1,5% de dèficit. Però, fins i tot en aquest cas, la Generalitat haurà de retallar fins a 1.500 milions d'euros en el capítol de despeses. Si això no passa, l'ajust haurà de ser de 4.500 milions, en què també s'engloben els 1.000 milions d'ingressos addicionals que s'aconseguirien amb els nous impostos acordats amb ERC dins el pacte d'estabilitat.

Per tot plegat, el conseller considera el 2013 com un any "excepcional i insostenible" i explica que la desitjada i obligada estabilitat fiscal -que consisteix que la Generalitat gasti el mateix que ingressa- només arribarà quan hi hagi un canvi en el model fiscal que permeti augmentar els ingressos fins a un nivell "sostenible".

El pacte fiscal, "sobre la taula"

En aquest sentit, el conseller va assegurar que ara mateix, i tot que el que persegueix el Govern és el dret a decidir, el pacte fiscal segueix "sobre la taula" si l'executiu espanyol està disposat a negociar-lo. "Nosaltres ens ho mirarem. No mirarem cap a una altra banda, perquè ens importa molt el funcionament diari de la Generalitat", va dir Mas-Colell. Aquesta postura xoca amb les posicions del president Artur Mas, que va descartar seguir la via del pacte fiscal després del fracàs de la negociació amb Mariano Rajoy, que va desembocar en la convocatòria de eleccions al Parlament de Catalunya del novembre passat.

Mas-Colell va recordar també que durant la segona meitat de l'any s'ha de renegociar el finançament autonòmic i, tot i que va alertar de les "interpretacions restrictives i uniformistes" que fa el govern espanyol de la Hisenda autonòmica, va assegurar que el Govern assistirà a les negociacions. De moment, el que és segur és que la Generalitat tornarà a necessitar un crèdit del fons de liquiditat autonòmic (FLA) per poder pagar les despeses del 2013. "És el nostre banc", va admetre el conseller, tot i que va seguir sense precisar quina serà la quantitat que es demanarà.

stats