EL DÈFICIT
Política 04/12/2012

Mas preveu greus ajustos a Catalunya per "l'ofec" de l'Estat

Artur Mas va justificar ahir l'accés al FLA i els ajustos per "l'ofec" de l'Estat i les exigències d'una austeritat de la qual ara recela. No confirma, però, que pugui complir el límit de dèficit aquest 2012.

R. Mateos / R. Tugas
2 min

BARCELONAConscient que en els pròxims mesos haurà d'aplicar la retallada més severa en 32 anys de democràcia, Artur Mas va acusar ahir el govern espanyol d'"ofegar i escanyar" la societat catalana. Obligant les comunitats autònomes a cargolar el seu dèficit fins al 0,7% del PIB el 2013, va denunciar Mas, l'executiu de Mariano Rajoy aboca Catalunya a ajustos "molt durs" que afectaran "amb una certa gravetat" pilars bàsics de l'estat del benestar com la sanitat i l'ensenyament. Per denunciar-ho, el president de la Generalitat va demanar que s'aixequi una "veu unitària" al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas va comparèixer a la diputació permanent del Parlament per explicar per què el Govern ha hagut de demanar a l'Estat 5.370 milions d'euros del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). "L'alternativa és no poder fer front als pagaments", va advertir Mas, que va anunciar que el 2013 la Generalitat tornarà a demanar diners a través del FLA, l'únic mecanisme que té a mà per poder finançar-se, ja que els mercats no donen crèdit. Tot i no agradar-li la fórmula, Mas va advertir que no acudir-hi i renunciar a les polítiques d'austeritat portaria el país a "l'autoliquidació". En canvi, acabar amb el dèficit permetria a Catalunya reduir la seva "dependència".

Catalunya, va alertar Mas, no està en disposició de gastar més del que pot ingressar, perquè ningú li donarà crèdit per poder-ho pagar. "Si agafem un globus i l'anem inflant, al final petarà. Si volem que no peti, algú ha d'estar disposat a deixar anar una mica d'aire", va resumir gràficament un Mas que creu "excessiva" la pressió d'Europa per disminuir el dèficit, tot i que no es veu capaç de canviar els criteris. "Ni la gran França ha pogut", va dir Mas, que va protagonitzar un duel amb la líder del PP de Catalunya. Alícia Sánchez-Camacho va suggerir que Rajoy està disposat a parlar de flexibilització dels objectius de dèficit, però es va escandalitzar quan Mas no va confirmar si aquest any la Generalitat complirà el límit de l'1,5% de dèficit. En el torn de rèplica, Mas va mofar-se de la "meravellosa" proposta de finançament que el PP no acaba d'ensenyar i va suggerir que Rajoy hauria d'anar-se'n a casa si l'únic criteri que es tingués en compte fossin les xifres de deute i atur.

Retrets des de l'esquerra

PSC i ICV van retreure a Mas que fins ara hagi avalat l'austeritat que ara qüestiona. "No l'hem sentit ni un cop anar a Europa a demanar un canvi", li va etzibar la socialista Rocío Martínez-Sampere, que va insistir a furgar en l'eliminació de l'impost de successions a les rendes altes. "CiU va creure de manera entusiasta en les polítiques d'austeritat", va recordar-li el líder d'ICV, Joan Herrera, que reclama fer-hi front en una cimera de partits i agents. Precisament ahir Mas va reunir-se amb els líders de CCOO i la UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, que van demanar "sensibilitat social" al nou Govern.

D'altra banda, Joan Puigcercós, encara líder del grup d'ERC, va culpar Madrid dels mals de la Generalitat, sense buscar el xoc amb CiU. "El moll de l'os [del problema financer] és la deslleialtat contínua de l'Estat", va sentenciar.

stats