Política 03/10/2014

Mas redobla la pressió al TC però ERC veu tocada la unitat

Nomena l’òrgan central del 9-N després dels avisos de Junqueras

Oriol March / Roger Tugas
3 min

BarcelonaArtur Mas va signar ahir el decret per nomenar els set integrants de la Comissió de Control del 9-N. La firma es va produir un dia abans de la cimera de partits sobiranistes, que ha de servir per clarificar els passos que s’han de seguir cap al 9-N, i sota la pressió d’una ERC molesta pels últims esdeveniments relacionats amb la suspensió dels preparatius de la consulta, després que el Tribunal Constitucional (TC) li hagi barrat el pas amb una celeritat sense precedents. La Comissió de Control és un òrgan clau per a la celebració de la consulta i està format per set juristes consensuats per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Un pas endavant per fer la consulta que redobla la pressió al TC i que “compromet” Mas, segons el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text es publicarà avui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), dos dies després que el Parlament, en una votació polèmica molt criticada pel PP i Ciutadans -els primers amenacen de dur a la Fiscalia els diputats que s’hi van posicionar a favor-, proposés el nom dels set juristes. “Estem convençuts que és un pas que es pot fer”, va indicar Homs respecte a les conseqüències jurídiques de la signatura. El TC, en la seva providència, va deixar clar que suspenia tota la infraestructura necessària per fer el 9-N, i el Govern n’ha aturat els preparatius. El decret, com a salvaguarda, apunta que es fa “als efectes de la vigència corresponent” de la llei de consultes aprovada fa dues setmanes.

ERC no amaga la tensió

La signatura va arribar després de tota una jornada en què ERC va fer més que evident la tensió amb CiU. Els republicans estan enfadats per la suspensió dels preparatius de la consulta de manera unilateral. El president del partit, Oriol Junqueras, va reunir ahir els seus diputats per exposar-los la situació crítica i es va trobar a ulls de tothom amb el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, i amb el portaveu de la CUP, David Fernàndez, per explorar algun front comú de cara a la cimera d’avui. Va entendre’s bé amb la CUP, amb qui comparteix l’objectiu de pressionar el Govern perquè reprengui tots els preparatius.

La sensació global és que la trobada que tindrà lloc avui des de les 11 del matí al Palau de la Generalitat serà clau per saber si es pot mantenir el 9-N al calendari i, vinculat a això, si seguirà intacta la “figura de porcellana fina” de la unitat sobiranista i fins i tot el pacte d’estabilitat entre CiU i ERC. Els republicans i la CUP consideren que cada dia que passa, amb el cens d’immigrants i el de catalans a l’estranger congelats, el registre per al vot anticipat tancat i el procés de contractació de personal suspès, la consulta és més complicada i les “garanties democràtiques” necessàries -com una participació mínima- són més difícils d’assolir. I és que alguns tràmits per a l’elaboració del cens haurien d’estar en funcionament des de dimecres fins al dia 7, segons el decret de Mas.

Per ERC i la CUP, el nomenament dels membres de la Comissió de Control va ser un gest completament insuficient. Els dos partits exigiran que es torni a posar en funcionament tota la maquinària i que es redoblin els esforços per evitar que la setmana d’aturada no impedeixi l’èxit del 9-N. Tot i mantenir que la unitat és rellevant, creuen que ha de servir per celebrar efectivament la consulta i asseguren que no avalaran un consens que no impliqui compromisos clars d’un Govern del qual ja desconfien.

Per contra, ICV-EUiA veu essencial mantenir la unitat per escenificar el front comú contra el TC. La coalició proposa seguir desenvolupant la llei en tot allò que no afecti tercers -funcionaris, empreses...- i, per això, es reunirà aquest matí per buscar com avançar per aquest carril. Un cop a la cimera, escoltarà les propostes de Mas per mantenir el pols. ERC i la CUP, per contra, creuen que hi ha funcionaris disposats a desobeir o que es poden buscar alternatives per fer tots els passos. Els tres partits, però, coincideixen a rebutjar eleccions plebiscitàries i volen saber fins quan poden estar congelats els preparatius si es vol celebrar el 9-N amb garanties.

CiU, en canvi, veu “sòlida” la unitat, tal com va explicar ahir Josep Rull en presentar la campanya de CDC pel sí-sí. Fonts del grup parlamentari assenyalaven al vespre que la cimera “només pot anar bé” perquè “ningú entendria una trencadissa” en un moment “transcendental” com aquest.

stats