CAS INNOVA
Política 22/07/2014

Nou càrrec contra el president de la Diputació de Tarragona

El jutge del cas Innova li imposa una fiança de 280.000 euros

Daniel Revenga
3 min

TarragonaEl jutge de Reus va estrènyer ahir el setge al voltant de l’alcalde de Vila-Seca i president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. Després que al mes d’abril l’imputés -a ell i a set regidors més del govern municipal de Convergència i Unió d’aquest municipi del Tarragonès- pels suposats delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, blanqueig de capitals, falsedat documental i omissió del deure de perseguir delictes per funcionaris públics, ahir va fer un pas més i va ampliar les acusacions. Als delictes imputats a l’abril s’hi afegeix ara el de tràfic d’influències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes imputacions pivoten al voltant de l’adjudicació de la construcció del centre d’assistència primària del municipi a l’arquitecte Jorge Batesteza, que també està imputat. Es tracta d’una peça separada de l’anomenat cas Innova, una presumpta trama de corrupció vinculada al hòlding d’empreses públiques de l’Ajuntament de Reus i al sistema sanitari públic català.

El jutge, que ahir va aixecar el secret de sumari del cas, considera en la seva interlocutòria que el govern de Vila-seca va adjudicar de manera irregular diversos contractes d’assessoria en la construcció del CAP a Batesteza. Segons l’escrit del jutge, en adjudicar-los el govern de Vila-seca volia “treure profit dels càrrecs que en el passat va ocupar [Batesteza] al Servei Català de la Salut” perquè el projecte del centre mèdic “fos administrativament més ràpid”. Així, segons la documentació feta pública ahir, l’adjudicació no es va basar en els coneixements tècnics i l’experiència del seu beneficiari sinó que buscava aprofitar la influència de Batesteza, exgerent del Catsalut, per agilitar el projecte. A més, detecta la vulneració del règim d’incompatibilitats per part de l’arquitecte, la facturació de feines inexistents i la fragmentació del contracte -68.000 euros en total- per esquivar el concurs públic. A més de l’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació de Tarragona, els altres regidors del seu govern imputats en aquest cas són Xavier Farriol, Manuela Moya, Josep Maria Pujals, Josep Toquero, Esmeralda Núñez i Ana Josefa Girona. I a la llista hi ha afegit l’arquitecte municipal Rafael Bertrán. El jutge els imposa una fiança de 280.000 euros a cadascun excepte a Bertrán, que encara ha de declarar.

L’Ajuntament ho nega

L’Ajuntament de Vila-seca va defensar ahir en un comunicat la innocència dels regidors imputats assegurant que la seva gestió “ha estat sempre presidida pels principis del rigor i la transparència”. Des del consistori manifesten el seu respecte per les decisions judicials, però a la vegada deixen clara la “discrepància profunda” amb les “interpretacions que conté la interlocutòria del jutge”. A més de continuar treballant en la seva defensa, la resposta a la decisió judicial del consistori vila-secà no es farà esperar i ahir el govern municipal va anunciar que avui mateix posaran a disposició de tothom que la vulgui veure la documentació relacionada amb el cas per tal que “els ciutadans i ciutadanes la puguin conèixer i formar-se una opinió per ells mateixos”. El cert, però, és que el cas es complica per a Poblet i el seu equip de govern.

El TS valencià ordena l’ingrés a presó de l’exalcalde de Torrevella

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha citat demà al migdia l’exalcalde de la localitat alacantina de Torrevella, Pedro Ángel Hernández Mateo, per comunicar-li l’execució de la sentència que el va condemnar a tres anys de presó per un delicte de prevaricació en l’adjudicació del servei de recollida d’escombraries l’any 2004. El també exdiputat del PP a les Corts Valencianes tindrà ocasió d’entrar a la presó de manera voluntària després que li fos denegat l’indult, sol·licitat pel 85% del grup del PP a les Corts Valencianes. Si no comparegués demà, el jutge dictaria una ordre de cerca i detenció.

stats