En breu
Política 08/05/2012

El PP deixa sol Patxi López per haver dut les retallades al TC

1 min

El lehendakari Patxi López, del PSE, vol esgotar la legislatura. Però ho haurà de fer sol i buscant suports al Parlament. Ahir el líder del PP basc, Antonio Basagoiti, va anunciar que trenca formalment l'aliança política que va permetre investir per primer cop un constitucionalista. Basagoiti va parlar de la "deriva nacionalista" de López però, de fons, també hi ha l'enuig perquè entenen que actua com un apèndix del PSOE amb decisions com recórrer davant el TC les retallades de Mariano Rajoy en educació o sanitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Basagoiti va declarar que "no és normal que López plantegi mesures contra qui li dóna suport" i Lehendakaritza el va acusar de fer "seguidisme" de Rajoy i recordar que el pacte d'investidura no incloïa "ni l'atac a l'autogovern ni al benestar".

El trencament, que no té per què implicar un avançament electoral tot i la precarietat de López, arribava el dia abans que el lehendakari valori els seus tres anys de mandat i la setmana del congrés del PP basc. Socialistes i populars tenen un mal escenari. Sense la distorsió dels efectes de la llei de partits (que va deixar fora l'esquerra abertzale el 2009) les enquestes assenyalen un frec a frec entre Amaiur i el PNB, i situen els partits estatals a molta distància.

stats