Política 25/05/2015

El PSC constata la caiguda territorial als consells comarcals i les diputacions

Només guanya a tres consells comarcals i empata a dos, mentre que a les diputacions passa a ser tercera força

Sara González
2 min
Miquel Iceta i Jaume Collboni durant la nit electoral / PERE TORDERA

BarcelonaEl PSC s'ha atrinxerat a l'àrea metropolitana. Amb el pitjor resultat de la seva història en unes municipals i havent constatat que l'alcaldia de Barcelona és irrecuperable, els socialistes han aguantat bé a bona part dels seus grans bastions del cinturó roig: l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà –on Antoni Balmón ha perdut la majoria absoluta però ningú li fa ombra–, Santa Coloma de Gramenet –on Núria Parlon s'ha fet forta amb majoria absoluta–, Sant Joan Despí, Terrassa o Granollers, entre altres. Per contra, el partit pateix especialment fora de la província de Barcelona tret de la ciutat de Tarragona, on Josep Fèlix Ballesteros s'ha imposat folgadament, i Lleida, on Àngel Ros segueix sent el més votat malgrat haver patit una dura davallada en passar de 15 a 8 regidors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La prova del cotó fluix és als organismes supramunicipals. Dels 41 consells comarcals que hi ha a Catalunya, el PSC-Candidatura de Progrés ha guanyat només a tres: Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Un retrat d'on està ubicada la gran reserva socialista. No sense dificultats, ja que ha patit en ciutats com Sabadell o Montcada i Reixac, on han guanyat pels pèls pel desgast del cas Mercuri i poden perdre fàcilment l'alcaldia. A dos consells comarcals més empata amb altres partits: al Barcelonès, colze a colze amb Barcelona en Comú, i al Tarragonès, on empata amb CiU.

Cert és que els socialistes mantenen la seva quota de poder a la demarcació de Barcelona, però també reben un cop dur passant dels 19 diputats als 10. Tot i això, el cop més dur es rep a la resta de diputacions. A la de Girona deixen de ser segona força i es queden tan sols amb quatre dels set que tenia. A la de Tarragona també baixen a tercera posició quedant-se amb la meitat dels sis diputats que tenien. I, a Lleida, la davallada de Ros també ha passat factura i els socialistes baixen de 7 a 4 diputats.

Tot plegat, la radiografia d'un PSC que ha deixat de ser la força hegemònica de l'esquerra. Especialment als petits municipis. Les dificultats, de fet, ja es van constatar a l'hora de configurar les llistes. Per primer cop els socialistes van haver de recórrer a les llistes fantasma. En total, en va presentar més d'un centenar, i en aquests municipis amb prou feines han tingut suport. S'han endut, malgrat tot, alguna petita sorpresa, com ara la recuperació de Mataró, on tornen a ser la força més votada. En tot cas, una flor no fa estiu i el PSC sap que no ha trobat el punt d'inflexió que buscava després d'anys en caiguda lliure. Amb tot, amb la davallada de CiU i el fet que Xavier Trias hagi perdut la supremacia a Barcelona el PSC és ara el partit que més alcaldies importants ostenta.

stats