CANVI DE CICLE
Política 28/03/2013

Mas a Rajoy, durant la reunió a la Moncloa: "Consulta i dèficit no són vasos comunicants"

El president espanyol barra el pas a la celebració d'una consulta sobiranista a Catalunya en una cita secreta a Madrid

F. Casas / O. March
4 min

BarcelonaLa consulta sobiranista, com es podia esperar, va tornar a evidenciar la distància entre Artur Mas i Mariano Rajoy durant la trobada secreta que els dos presidents van mantenir a la Moncloa aquest dilluns. Mas i Rajoy no es veien en privat des de la cita que van celebrar el 20 de setembre, que va acabar amb un desenllaç conegut: no de Madrid al pacte fiscal, pas endavant nacional de CiU i convocatòria d'unes eleccions anticipades que van causar un disgust als nacionalistes en caure dels 62 als 50 diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Juntament amb la consulta i la gestió del dèficit -l'altre assumpte estrella de la reunió-, els dos mandataris van tractar altres qüestions col·laterals, com el finançament autonòmic -això només va ser "temptejat"- i la "guerra bruta" de l'Estat amb Catalunya. Ho van assegurar a l'ARA fonts coneixedores de la trobada, que apunten que Mas va deixar clar a Rajoy que dèficit i consulta "no són vasos comunicants". És a dir: que la Generalitat no vol pagar el preu de renunciar a la consulta per poder millorar la seva malmesa situació econòmica. El president espanyol, segons les mateixes fonts, no va ser del tot "receptiu" a aquesta petició del líder de CiU.

En tot cas, la cita d'aquesta setmana té un punt d'històrica en el sentit que és el primer cop que un president català planteja al seu homòleg espanyol que vol fer una consulta d'autodeterminació sobre la sobirania de Catalunya. L'estratègia que seguirà ara el Govern, segons fonts nacionalistes, és insistir amb iniciatives parlamentàries favorables al diàleg sobre la consulta. "Això tindrà més recorregut que la negativa al pacte fiscal", apunten fonts coneixedores de la reunió, que va transcendir ahir, dimecres.

Bon clima sobre el dèficit

La paraula de moda de l'última setmana, diàleg , també va protagonitzar les informacions que van sorgir després que transcendís la cita. Segons diverses fonts, els dos presidents van coincidir que les divergències -sonores i manifestes- per la consulta no han d'afectar el "clima de diàleg" entre les dues administracions. I això, bàsicament, es pot traduir en el fet que al llarg de la reunió Rajoy i Mas van coincidir en la necessitat de flexibilitzar el dèficit marcat per a les autonomies, fixat en el 0,7%. Un percentatge que obligaria a retallar 4.000 milions d'euros.

En tot cas, segons fonts consultades, l'ampliació del marge de dèficit per a Catalunya no superarà el 2%, com apunten les veus catalanes més optimistes. En tot cas, aquesta flexibilització en cap cas faria que les autonomies poguessin superar aquest 2013 el dèficit amb què van tancar el 2012. Per tant, la Generalitat haurà de complir amb un percentatge inferior a l'1,96% amb què va tancar l'any passat.

Segons va indicar la Moncloa, els dos presidents van coincidir a destacar la "importància" dels mecanismes de liquiditat que ha posat en marxa el govern espanyol -bàsicament, el fons de liquiditat autonòmic, al qual la Generalitat s'ha acollit dues vegades- i van abordar la situació de la tresoreria catalana. Una tresoreria que, segons coincideixen diverses fonts governamentals, està "al límit". "La situació és d'emergència nacional", va dir Mas als seus consellers en la reunió secreta que van mantenir al Palau de Pedralbes. Això va fer que s'activés la crida al diàleg, que almenys de moment només val per al dèficit.

El restabliment d'alguns vincles amb el govern espanyol ja es va notar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dijous passat. En tot cas, Rajoy no va donar cap xifra concreta a Mas -tampoc ho va fer el ministre Cristóbal Montoro al conseller Mas-Colell al CPFF- perquè encara està pendent que la UE concreti fins a quin punt dóna més marge de dèficit a l'Estat. I, al mateix temps, la relaxació dels percentatges a les autonomies també obeeix al fet que hi ha comunitats del PP -el cas més clar és el del País Valencià- que estan absolutament contra les cordes, sense diners i a un pas de la fallida total.

De la trobada, de la qual ERC es va assabentar per la premsa, no en va transcendir cap xifra. Només les felicitacions mútues pel "gran resultat" obtingut en la reducció del dèficit que han fet Catalunya i l'Estat els últims temps. La Generalitat, per exemple, ha reduït el dèficit del 4,2% a l'1,96% en dos anys. Una retallada dràstica, però, que no ha servit per complir l'1,5% fixat per al 2012.

Sense renúncies

La reunió no va ser valorada per cap conseller ahir, dimecres a la tarda, però des de CiU es va qualificar d'agredolça. "No renunciarem a la consulta", va prometre el portaveu parlamentari dels nacionalistes, Jordi Turull, mentre que ERC va mostrar-se poc confiada que fructifiqui el diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, del PP.

A les files nacionalistes encara cou haver donat suport als primers passos de Rajoy a la Moncloa sense haver rebut res a canvi, i per això consideren que les posicions entre governs són ara "molt i molt distants". L'any 2013 ha de servir a Mas, coincideixen a CiU, per aprofundir en el diàleg però també per "carregar-se de raons" davant la reiterada negativa de Rajoy a permetre la consulta sobiranista.

stats