POLÍTICA MUNICIPAL
Política 28/03/2014

Els cinc projectes del PSC per a Barcelona

Els socialistes es juguen demà el seu futur en la primera batalla de les primàries obertes a la capital, on els cinc aspirants confronten models de Barcelona similars que difereixen en els matisos

Sara González / Maria Ortega
6 min
Jaume Collboni, Jordi Martí, Laia Bonet, Rocío Martínez-Sampere i Carmen Andrés, els cinc candidats

BarcelonaEsprint final de campanya de les cinc candidatures que opten a liderar el futur projecte socialista a Barcelona. A intentar, en definitiva, ser el rival de l’alcalde Xavier Trias en les pròximes eleccions municipals i recuperar el -molt- terreny perdut en els últims comicis, quan els socialistes, en caiguda lliure, van perdre el seu gran bastió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Demà els cinc candidats s’enfronten en el primer round de les primàries i només el fet que un d’ells obtingués un 40% dels vots vàlids i un diferencial de deu punts en relació al segon podria evitar un segon duel el 5 d’abril entre els dos més votats. Dia clau, doncs, el de demà per a Jaume Collboni, Jordi Martí, Laia Bonet, Rocío Martínez-Sampere i Carmen Andrés. Però també clau per a un PSC que veu en aquestes primàries obertes, les primeres que es fan a Catalunya, una oportunitat per remuntar.

La prova de foc de la participació

“Volem sortir-ne reforçats i forjar una síntesi”, afirmen fonts de la federació del partit a Barcelona. Reconeixen que una de les proves de foc serà la participació, que consideren que seria òptima si se situés entre els 9.000 i 12.000 votants. A hores d’ara compten amb un cens de prop de 21.000 persones, entre simpatitzants, militants i avaladors. Les europees del 25 de maig seran també el primer termòmetre per mesurar si les primàries es tradueixen en un inici de la desitjada remuntada.

Els cinc aspirants han dibuixat aquests dies el seu model de Barcelona. Uns projectes de ciutat que coincideixen en punts clau com la necessitat de fer front a les creixents desigualtats entre barris (la renda familiar de Pedralbes multiplica per 6,5 la de Ciutat Meridiana). Tenen més discrepàncies en aspectes com ara la visió més o menys crítica de la situació del PSC i el paper del primer secretari, Pere Navarro.

A l’espera que es conegui el guanyador, les tensions segueixen castigant el grup municipal al consistori, que avui -si no hi ha canvis d’última hora- impedirà, amb el PP, que prosperi una declaració institucional de rebuig a la sentència del TC contra la declaració de sobirania del Parlament. Un posicionament que ahir ja criticava Martí, l’actual cap de files. Tensió i campanya.

140 CARÀCTERS PER RESPONDRE A 10 PREGUNTES

  1. Com pensa gestionar les desigualtats entre barris?
  2. Quines són les tres prioritats d’inversió a la ciutat?
  3. Què pensa de la reforma de les Glòries?
  4. I de les de la Diagonal i del passeig de Gràcia?
  5. Què és el pitjor i el millor que ha fet Trias?
  6. Quin ha de ser el projecte prioritari en mobilitat?
  7. Cal limitar el turisme de Barcelona?
  8. Amb quines aliances calcula poder governar?
  9. Pere Navarro és un bon líder del PSC?
  10. Anirà a votar el 9-N? En cas afirmatiu, què votarà?

JAUME COLLBONI (@jaumecollboni)

  1. “Prioritzant inversions en equipaments socials, renda mínima de ciutadania per garantir mínims vitals i universalitzant l’educació 0-3”
  2. “Acabar les illes d’equipaments (educació, salut, gent gran, etc.), desencallar urgències de l’Hospital del Mar i assegurar la L9 del metro”
  3. “No és una bona proposta. Ni respon al pacte inicial amb els veïns ni resol les escales de barri, ciutat i àrea metropolitana. Els equipaments socials són la prioritat”
  4. “No són prioritàries. Responen a un model de ciutat pactat amb el PP. La prioritat hauria de ser invertir en els barris que més ho necessiten”
  5. “El pitjor, la manca de lideratge públic i de model de futur. Fan la ciutat del PP i els lobis. El millor, que no trenca, encara, amb la solvència rebuda”
  6. “Acabar la L9. Cal connectar la Zona Franca i l’aeroport amb la ciutat. La Sagrera no es pot parar i s’ha d’aturar el desmantellament del bus de barri”
  7. “Tenim el que podem assumir. La mitjana de dies ha de créixer: turisme+compra+cultura. Taxa turística 100% municipal per als barris amb més turisme”
  8. “Ho he dit públicament, si guanyo les primàries parlaré amb ICV per fer oposició junts. És un pacte que també pot ser de futur per governar”
  9. “Navarro es el líder escollit democràticament pel partit. Demostrarà el seu lideratge integrador si preserva la pluralitat i la unitat del partit”
  10. “Crec que és necessari replantejar el pacte entre Catalunya i l’Estat. Espero votar en una consulta legal i acordada que renovi aquest acord”

JORDI MARTÍ (@JordiMartiGrau)

  1. “ Amb un pla de barris dotat amb 200 milions d’euros per a ocupació, habitatge, serveis socials, ajuts a la família i una renda mínima de ciutadania”
  2. “La lluita contra la desigualtat als barris, l’educació i articular la ciutat metropolitana. Tot plegat, fer de Barcelona una capital d’estat”
  3. “Innecessària en aquest moment. No és una prioritat, és una obsessió d’Antoni Vives [el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament]”
  4. “Són un luxe asiàtic. Aquestes obres podien esperar en benefici d’altres urgències als barris on la pobresa és una realitat”
  5. “No hi ha res pitjor que manllevar diners dels barcelonins per finançar Mas. El millor que ha fet és fer poc, així s’ha equivocat menys”
  6. “Millorar la xarxa de Rodalies com a fórmula per guanyar usuaris al transport públic, reduir-ne el dèficit i l’ús del cotxe privat, i abaixar tarifes”
  7. “S’han de limitar les infraestructures turístiques (hotels, apartaments turístics...) a les àrees de més afluència. I, en especial, a Ciutat Vella”
  8. “Amb la força del conjunt dels partits progressistes serà possible acabar amb aquesta etapa de govern de les dretes”
  9. “No. S’està equivocant en l’estratègia, en la tàctica i en els aliats. I fins i tot en les fotos i els brindis”
  10. “El dia que hàgim estat convocats oficialment a una consulta, votaré sí a la Catalunya estat. A la segona dependrà del que ofereixi Espanya”

LAIA BONET (@laiabonetrull)

  1. “Amb plans de barri contra les desigualtats, una iniciativa que Trias va rebutjar al gener. I amb un programa de xoc pobresa infantil zero ”
  2. “1. Inversió social amb plans de barri. 2. Inversió productiva en recerca. I 3. Inversió en noves àrees de centralitat: acabar La Sagrera”
  3. “No és una prioritat en l’actual context de crisi social. Es treuen recursos de la prioritat màxima de lluitar contra la desigualtat”
  4. “Tampoc són prioritàries. Sóc favorable a la reforma de la Diagonal, però no comparteixo el plantejament que hipoteca la connexió del tramvia”
  5. “La creu de Trias és la incapacitat per liderar un nou impuls de la ciutat, i la cara, el sentit comú d’aferrar-se a la inèrcia del llegat rebut”
  6. “Sens dubte, acabar la línia 9 del metro i millorar les rodalies ferroviàries per assegurar la connexió metropolitana”
  7. “El que cal és esponjar-lo amb una oferta més descentralitzada per evitar la congestió que ara es produeix en zones com Ciutat Vella”
  8. “Treballaré per contribuir a construir una alternativa política i social progressista al govern conservador de Trias”
  9. “No és la persona adequada per liderar el socialisme català capaç d’il·lusionar la gent. Ho penso ara i ho pensava quan no el vaig votar”
  10. “Sí, si és amb totes les garanties democràtiques. Amb les preguntes que hi ha sobre la taula, seria un sí a la primera i, de moment, un no a la segona”

ROCÍO M.-SAMPERE (@rociomsampere)

  1. “Contribuint a crear nova activitat amb mesures econòmiques, reforçant els serveis públics i gastant el que calgui en els que més pateixen”
  2. “Completar l’aposta per les llars d’infants cobrint tota la demanda, fer polítiques d’habitatge sobretot a Ciutat Vella i l’eficiència energètica”
  3. “El projecte és interessant i la reforma no urgent però necessària, sobretot els equipaments, que es deixen per al final. Veurem l’impacte en la mobilitat”
  4. “Mostren les prioritats de CiU. La de la Diagonal conté un error estratègic: si no permet el pas del tramvia, d’aquí pocs anys caldrà refer-la”
  5. “El millor: el no rupturisme amb un model de gestió que tothom coincideix que és d’èxit. El pitjor: no posar els bons números al servei de les persones”
  6. “Els objectius de la L9 eren i són els prioritaris: arribar a l’aeroport i connectar el nord de BCN. També guanyar en eficiència del sistema”
  7. “El turisme genera ocupació, però no pot girar del revés la vida dels barris, sobretot a Ciutat Vella. El Pla d’Usos és un greu error”
  8. “És segur que caldrà pactar i, per tant, persones aptes per gestar acords. Jo partiré de les meves conviccions progressistes i catalanistes”
  9. “Crec -i ho dic sense satisfacció- que no és un líder a l’altura dels reptes actuals. Però també crec que som més interessants quan parlem de BCN”
  10. “Si finalment hi ha una consulta legitimada, segur que aniré votar. Espero poder-ho fer a favor d’un acord convenient, de canvi i no de ruptura”

CARMEN ANDRÉS (@carmenandres_)

  1. “Prioritzant la creació de feina. Amb diversificació d’activitats que permeti treballar i autoocupar petits industrials, professionals, joves, aturats”
  2. “Garantir la igualtat de condicions a les aules, polítiques actives d’ocupació per a treballadors i autònoms, i urbanisme social per viure millor”
  3. “No és el moment de grans obres. És un greuge per als barris on el govern diu que no inverteix per falta de recursos”
  4. “Sobre la Diagonal, els ciutadans ja van decidir que no era una prioritat. Pel que fa al passeig de Gràcia, hauria destinat els diners a temes socials”
  5. “El pitjor: no governar. El millor: donar continuïtat a programes i projectes anteriors”
  6. “Recuperar els busos de barri i acabar la xarxa de metro, perquè pugui arribar, per exemple, a la Zona Franca”
  7. “Cal buscar un equilibri. El turisme no pot expulsar els ciutadans de Barcelona dels barris més turístics, com passa actualment”
  8. “Com hem fet sempre, si guanyo apostaré per les aliances d’esquerra, que són les que permeten millorar el benestar dels ciutadans”
  9. “És el líder que va guanyar l’últim congrés del PSC”
  10. “Si hi ha una consulta, votaré sí / no”
stats