Societat 16/07/2013

Antonio Andrés Pueyo: "El test no està preparat per detectar alteracions tan específiques"

A.g.m.
2 min

Antonio Andrés Pueyo, doctor en psicologia i catedràtic del departament de personalitat, avaluació i tractament psicològic de la Universitat de Barcelona, és expert en comportament humà i en conductes violentes.

En què consisteix el test MMPI2 que ha anunciat la consellera de Benestar, Neus Munté?

És un test dissenyat a finals dels anys 50 per fer un cribatge de trastorns mentals, que amb el temps s'ha ampliat per fer una avaluació d'alteracions psicopatològiques, trastorns de personalitat o altres qüestions derivades. Actualment és un dels tests més utilitzats al món per avaluar alteracions mentals de manera psicomètrica.

¿És efectiu per prevenir casos com el del presumpte pederasta de Castelldans?

No està dissenyat per a això. Pot detectar alteracions mentals i certes patologies, però no tendències pedòfiles o risc d'abusos sexuals. El test no està preparat per detectar alteracions tan específiques. Podria detectar fòbies, tendències depressives o tendències antisocials, que hi poden tenir una mica de relació. Però és com fer una radiografia per detectar fractures molt petites, en què caldria una bona ressonància magnètica. Hi ha altres proves adequades per detectar aquestes alteracions i tendències.

¿De quina altra manera es podrien detectar aquestes alteracions tan específiques?

S'haurien de fer proves molt específiques, però només si hi ha algun indici. No es pot aplicar a tothom, ja que això tampoc és gaire freqüent. Hi ha proves de risc d'abús sexual o violència social, però s'han de fer quan hi ha algun indici, o seria perdre el temps.

¿Hi ha alguna prova que es pugui fer de manera més generalitzada als candidats a acollir menors?

Caldria fer una exploració forense molt profunda, molt específica, i no només una sola prova, perquè és un tipus de trastorn molt difícil de detectar. Però en qualsevol cas també hi hauria d'haver algun indici, alguna intuïció, que fos rellevant.

stats