SALUT
Societat 17/09/2014

Dos morts per un brot de legionel·losi a Sabadell

Tècnics de Salut busquen a la ciutat vallesana el focus de la infecció, que ha afectat 22 ciutadans

Ara
3 min
La majoria dels pacients hospitalitzats pel brot de legionel·losi els han atès els últims dies a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

BarcelonaL’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell busquen l’origen d’un brot de legionel·losi, declarat al municipi, que ha provocat la mort de dues persones i n’ha afectat 20 més. Les víctimes presentaven factors de risc i una patologia de base prèvia. Encara queden ingressats 17 pacients, la majoria a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Tots els afectats pel brot -12 homes i 10 dones- tenen entre 45 i 94 anys, i Salut ha procedit a desinfectar els circuits sospitosos d’acollir el bacteri, tot i que seran les mostres recollides les que en podran determinar l’origen. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va aprofitar ahir el debat de política general per informar el president de la Generalitat, Artur Mas, de la situació de Sabadell. El departament de Salut oferirà avui més explicacions del cas. En tancar aquesta edició no va poder confirmar a l’ARA una tercera mort de la qual havia informat Catalunya Ràdio.

Els 22 casos es van detectar en el període del 5 al 14 de setembre. Salut i l’Ajuntament de Sabadell van iniciar de manera immediata la investigació. Tenint en compte la concentració dels casos en una mateixa àrea i l’inici dels símptomes en un període curt de temps, tot fa pensar que es tracta d’un brot comunitari actiu de legionel·losi amb una font de contagi pròxima als domicilis o llocs freqüentats per les persones afectades. Segons fonts citades per l’agència Europa Press, un dels punts d’anàlisi és el camp de futbol del Tibidabo Torre Romeu UD, on s’han pres mostres de l’aigua del reg de la gespa.

La legionel·losi és una malaltia bacteriana d’origen ambiental que es pot presentar de dues maneres diferents: la infecció pulmonar o malaltia del legionari, que provoca pneumònia i febre alta, i la infecció no pneumònica o febre de Pontiac, més lleu. Salut va transmetre ahir un missatge de tranquil·litat i va assegurar que es pot beure l’aigua d’abastament públic sense perill, tant dels domicilis com de les fonts públiques. També es pot utilitzar l’aigua per a la higiene personal i per cuinar, així com ingerir aliments netejats amb aigua corrent.

El cas de Sabadell és un dels més importants dels últims anys, tot i que a Catalunya entre el 2006 i el 2012 se’n van declarar fins a 207 episodis, amb 13 morts. Un dels brots més greus de legionel·la dels últims anys es va registrar a Osona a finals del 2005. El focus es va originar a les torres de refrigeració d’una empresa de precuinats càrnics del polígon Mas Galí, a Gurb. Fins a 53 persones de diversos municipis, la majoria osonencs, van emmalaltir i hi va haver dues morts. La consellera de Salut en aquell moment, Marina Geli, va ser l’encarregada d’exposar els resultats de les anàlisis, que van determinar que el focus es trobava en una empresa del sector de l’alimentació.

L’últim brot, a Roses

L’últim cas de legionel·losi que ha transcendit a Catalunya es va detectar en un hotel de Roses la primavera passada. Va afectar tres turistes francesos que s’hi havien allotjat a finals d’abril. L’Agència de Salut Pública va ordenar tancar la instal·lació d’aigua calenta. La direcció de l’establiment, però, va decidir tancar temporalment i traslladar els 90 turistes que hi estaven allotjats a altres hotels de la mateixa cadena que hi ha al mateix municipi. Sis mesos abans al mateix establiment s’hi havien detectat tres casos més. L’episodi més greu a l’Estat per nombre d’afectats va ser a Múrcia el 2011, amb 600 infectats i quatre morts. A Alcalá de Henares el 1996 hi va haver 224 afectats i deu morts.

stats