Societat 15/04/2014

Espadaler torna a oposar-se a la figura del sometent a Lleida

E.e.
2 min
Un grup de membres del sometent patrullant al municipi lleidatà d’Alcarràs.

BarcelonaEl conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va tornar a deixar clara ahir la seva oposició a la figura del sometent implantada en alguns municipis de la zona del Pla de Lleida, com Alcarràs, amb l’objectiu de frenar els robatoris que pateixen les propietats agrícoles. Segons Espadaler, és la policia qui ha de fer aquesta feina amb la “col·laboració” de les autoritat locals i els sindicats agraris. Les declaracions les va fer durant la celebració del Dia de les Esquadres de la regió de Ponent que va tenir lloc a la Seu Vella de Lleida.

El conseller es va escudar en el descens d’un 10% dels robatoris al camp durant el 2013 -en comarques com el Segrià van baixar un 20%- per defensar que la policia ha estat “capaç” de controlar aquest tipus de delictes als municipis més afectats. Espadaler també va insistir que la col·laboració amb els sindicats agraris és permanent i va posar com a exemple la reunió que té previst mantenir aquesta mateixa setmana amb representants d’Unió de Pagesos. “Les coses s’han de resoldre des de la col·laboració entre els sindicats, el cos de policia i les autoritats locals”, va insistir. L’estratègia d’Espadaler per fer front a aquest tipus de delictes s’oposa a la del seu antecessor, Felip Puig, que va donar l’aval institucional a la figura del sometent, fins al punt que representants de diverses patrulles de pagesos van demanar a l’exconseller d’Interior poder participar en les juntes de seguretat locals, en les quals són presents l’ajuntament, els Mossos d’Esquadra i, en cas que el municipi en tingui, la policia local. També van sol·licitar un uniforme perquè se’ls pogués identificar.

Fa prop d’un any, donant suport a les directrius d’Espadaler, el Parlament va aprovar una moció en què es prohibia la figura dels sometents i s’augmentava la presència de Mossos d’Esquadra a les zones rurals. Els pagesos lleidatans, que van rebre la notícia amb sorpresa, van decidir continuar organitzant-se en grups per protegir els seus terrenys agrícoles de robatoris.

A banda de l’increment policial, Espadaler també va assegurar al març al Parlament que s’havien començat a fer patrullatges en helicòpter i va fer una crida als pagesos perquè marquin les eines de treball mitjançant l’ADN sintètic.

Reforma del Codi Penal

Malgrat tot, els sindicats asseguren que el nombre de robatoris continua sent molt elevat i per això han presentat un decàleg amb les mesures que s’haurien de prendre. Entre aquestes iniciatives destaquen la reforma del Codi Penal perquè s’inclogui l’enduriment de les penes en robatoris de productes agraris o mitjans de producció, sobretot en casos de delinqüents reincidents, o l’augment de la coordinació dels Mossos d’Esquadra amb la resta d’agents de l’autoritat, sobretot amb el cos dels Agents Rurals.

stats