SOLIDARITAT INTERNACIONAL
Societat 25/03/2014

El Govern obre l’aixeta a les ONG

L’Agència Catalana de Cooperació prepara la primera convocatòria de subvencions des del 2011

Auri Garcia Morera
3 min
cooperació

BarcelonaEl sector de la cooperació exterior ha estat un dels més castigats per les retallades de la Generalitat. Segons un informe d’Oxfam Intermón presentat dimecres passat, del 2008 al 2012 el pressupost executat va caure un 91%. Durant els anys 2012 i el 2013, a més, les convocatòries de subvencions per a entitats es van reduir a zero, i només es van tirar endavant, i amb retards, els programes pluriennals compromesos amb anterioritat.

Aquest any, però, la situació començarà a canviar, i l’aixeta de les subvencions, encara que de manera tímida, es tornarà a obrir. L’Agència Catalana de Cooperació (ACCD) ha confirmat a l’ARA que obrirà una convocatòria d’ajuts, tal com va comentar dimecres passat la seva nova directora, Marta Macías, durant un acte de la Federació Catalana d’ONG (FCONG). Macías no en va donar detalls, però l’endemà ja es va fer una primera reunió de treball.

Helena Vicente, responsable de l’àrea de sensibilització de l’ACCD, apunta que la Generalitat preveu destinar un pressupost de 400.000 euros a aquesta convocatòria, que estarà dirigida en exclusiva a les accions de sensibilització a Catalunya, i no a les actuacions sobre el terreny a l’exterior. Segons Vicente, la intenció de l’ACCD és que la convocatòria es publiqui abans que acabi el mes d’abril i estigui resolta abans de les vacances d’estiu.

Sensibilització sobre solidaritat

“Nosaltres entenem que l’educació per al desenvolupament és una eina per fomentar la transformació social, entesa com un mecanisme per generar hàbits quotidians més solidaris, i la consciència de la relació que hi ha entre la realitat entre els països del sud i la realitat a casa nostra”, explica la responsable de l’àrea de sensibilització de l’ACCD.

Vicente afegeix que una de les línies de treball que es volen potenciar amb aquests ajuts és “l’educació per al desenvolupament aplicada a l’escola i a la comunitat educativa”, a banda de “les línies treballades de fa temps, com la sensibilització”. Aquesta sensibilització, diu, “l’han de liderar les ONG”, però en col·laboració amb altres entitats, com per exemple els gremis de botiguers, per fomentar el comerç just.

Pepa Martínez, coordinadora de la FCONG, considera encertat el plantejament. “En aquest moment, amb pocs diners, val més arribar a la ciutadania i legitimar la feina de la cooperació, en lloc de llençar els diners”, argumenta. Amb un pressupost de tan sols 400.000 euros per repartir entre totes les entitats, afegeix Martínez, no tindria sentit plantejar actuacions sobre el terreny a l’exterior.

Satisfacció pel canvi de rumb

La coordinadora de la FCONG considera que la convocatòria té “molt poc pressupost”, però també és conscient que arriba després de “dos anys sencers sense res”, i reconeix que “és una alegria perquè es comença a veure que l’agència es mou”. Els representants del sector estan satisfets amb el relleu al capdavant de la política de cooperació, en què comencen a intuir un canvi de rumb. “Sembla que hi torna a haver diàleg, i això és molt d’agrair”, explica Martínez.

El 18 de febrer, el Govern va confirmar el nomenament de Marta Macías com a nova directora general de Cooperació, en substitució de Carles Llorens, que el 10 de febrer havia anunciat la seva dimissió. L’elecció de Macías, amb experiència al sector, no ha impedit que les entitats mantinguin la prudència, i fins i tot un cert recel. La Generalitat encara arrossega un important deute amb les ONG, corresponent a programes pluriennals que s’havien d’acabar el 2012 i després es van endarrerir fins al 2014. Els pagaments no segueixen el ritme previst ni tan sols després d’aquest canvi.

Més de 100 entitats signen una proposta per a l’acció exterior

Més d’un centenar d’entitats van signar dissabte [foto] una proposta de Pacte Nacional d’Acció Exterior, que defineix la cooperació al desenvolupament com un dels eixos principals de la política exterior que hauria de tenir Catalunya. El document assegura que la cooperació al desenvolupament “és una de les bases irrenunciables per demostrar al món que un país és responsable i està compromès amb els reptes globals i amb l’eradicació de les desigualtats i, per tant, amb la pobresa i amb la denúncia de les causes que l’originen”. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i els sindicats CCOO i UGT han signat aquesta proposta, i els grups parlamentaris de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han confirmat que formaran part del procés participatiu.

stats