SALUT
Societat 07/02/2014

El Síndic alerta que l'augment de les llistes d'espera per operar-se s'ha cronificat

Proposa que s'informi els pacients de la data aproximada d'intervenció i la posició que ocupen en la llista

Auri Garcia Morera
2 min
TOC D'ATENCIÓ
 L'informe anual del 2013 del Síndic de Greuges reclama que la cronificació dels temps d'espera superiors al màxim de  sis mesos "s'ha d'acabar" i lamenta que aquest termini de garantia d'espera màxima "és lluny d'assolir-se". El Síndic proposa que es proporcioni més informació als pacients per "transparència i garantia de planificació".

Barcelona.El síndic de greuges, Rafael Ribó, va lliurar ahir a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el seu informe anual del 2013, que denuncia, entre altres coses, que l'augment de les llistes d'espera sanitàries a Catalunya s'ha cronificat més enllà dels sis mesos d'espera garantits per llei. Una cronificació que l'informe reclama que "s'ha d'acabar". El Síndic lamenta que "el termini de garantia d'espera màxima de sis mesos fixat per a determinats procediments quirúrgics és lluny d'assolir-se".

Segons es detalla en l'informe, tots els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) tenen un temps d'espera mitjà superior al màxim en algun d'aquests procediments quirúrgics. En dos centres, el de Bellvitge i el de Viladecans, això passa en 10 de les 14 operacions amb temps màxim. El Síndic també assenyala que hi ha casos en què el temps d'espera supera el temps d'espera mitjà publicat, que correspon a operacions ja dutes a terme, i és, per tant, molt superior al màxim.

L'informe considera que "probablement aquest temps d'espera superior és atribuïble, en gran part, a les intervencions quirúrgiques que es van deixar de fer durant el 2012", i recorda al departament de Salut la vigència del decret que estableix el termini de garantia d'espera màxima, que actualment no s'està complint. Afegeix, a més, que les operacions sense termini màxim tampoc s'haurien de fer en "terminis superiors als raonables". Precisament, Bellvitge ha començat a traslladar pacients pendents d'operar-se del cor a altres hospitals per descarregar les llistes d'espera.

Ribó ha proposat a Salut que s'informi els pacients de "la data aproximada d'intervenció i el número d'ordre dins la llista, com a expressió d'una pràctica de transparència i garantia de planificació". Una mesura que, segons ha desvelat Ribó, Salut ja està estudiant incloure en una nova aplicació informàtica.

Erosió dels drets socials

L'informe del Síndic també denuncia que "les tensions de tresoreria no justifiquen l'impagament d'unes obligacions contretes per l'administració a favor de terceres persones", com ara la renda mínima d'inserció (RMI). Segons Ribó, l'argument de la falta de recursos per negar prestacions que són drets reconeguts "erosiona" drets socials. El Síndic demana que, com a mínim, l'administració reconegui els seus deutes i estableixi calendaris de pagament, i posa com a exemple d'aquest problema la RMI i els ajuts per pagar geriàtrics privats de la llei de la dependència. Pel que fa a la RMI, l'informe assegura que "en els últims mesos s'ha apreciat una represa en el pagament de molts expedients que havien quedat suspesos de manera injustificada". Tot i això, Ribó assegura que la situació encara està lluny de normalitzar-se. Pel que fa als ajuts per pagar geriàtrics privats de la llei de la dependència, l'informe considera "greu" la seva suspensió indefinida des de l'estiu passat, i afegeix que, "més enllà de les raons financeres al·ludides, no és clara l'empara legal d'aquesta decisió".

Queixes pel 'No vull pagar'

El departament més afectat per queixes presentades al Síndic el 2013 va ser el d'Interior. En gran mesura, per queixes relacionades amb el No vull pagar. Després que el jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona estimés els recursos presentats per dues sancions per no haver pagat el peatge, i tenint en compte que l'administració no va impugnar la resolució judicial, el Síndic va acabar suggerint que es revoquin totes les sancions, per no generar cap greuge entre persones sancionades pels mateixos fets.

stats