Societat 21/09/2014

Els guies carreguen contra el ‘laissez faire’ de la Generalitat

Marc Toro
2 min

BarcelonaVeure el col·lectiu de guies turístics manifestar-se al costat dels veïns de Barcelona contra el model turístic de la ciutat no deixa de ser sorprenent, però asseguren que en tenen motius. La presidenta de l’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya (Apit), Mari Paz Alonso, carrega contra la política de “ laissez faire ” que la Generalitat aplica al sector turístic barceloní des de fa anys. “Per la falta d’intervenció, la ciutat està desbordada”, afirma. Aprofitant les protestes veïnals, els guies han tornat a sortir al carrer per protestar contra el que, tot i ser legal, consideren una amenaça per al seu negoci: els free tours.

Les visites guiades gratuïtes -la propina al guia és voluntària al final del trajecte- ja fa temps que estan implantades a Europa, i fa 4 o 5 anys que estan creixent a Barcelona amb guies sense la llicència oficial de la Generalitat. “Hi ha molta gent que està fent la nostra feina sense autorització ni preparació. Expliquen el que volen i no paguen impostos”, es queixa Alonso, i assegura que el 90% de guies a la ciutat són “pirates”: “S’estan enriquint i nosaltres no veiem ni un duro”.

Els guies oficials demanen més controls i un canvi en la llei per vetar els free tours. Però aquest tipus d’activitat està “liberalitzada”, tal com recorden des de la direcció general de Turisme, que nega l’intrusisme. El decret que regula la professió, que es va canviar l’any 2002 per adaptar-se a una directiva europea, és clar en aquest tema: “L’activitat de guia de turisme és de lliure prestació excepte a l’interior dels monuments declarats bé cultural d’interès nacional i dels museus del Registre de Museus de Catalunya”. Tot i que Alonso assegura que els guies sense llicència entren als llocs on ho tenen prohibit, els operadors de rutes gratuïtes es defensen.

“Ho tenim clar i almenys nosaltres no entrem a monuments protegits”, assegura Gorka Regidor, propietari de Runner Beans Tours. Fa 4 anys que organitza free tours a Barcelona i desmenteix les acusacions dels guies oficials. “Sóc autònom, com els meus treballadors. Paguem impostos -afirma-. Que ens denunciïn a l’Agència Tributària. A veure què els diuen!”

Un segell de qualitat?

Regidor defensa la preparació dels guies de la seva empresa per exercir la seva feina i creu que, tot i que l’examen que s’ha de passar per obtenir la llicència “és una bona base”, “hi ha moltes vies de coneixement”. “També hi ha guies oficials mal preparats”, diu. Preparats o no, la direcció general de Turisme avisa que els guies oficials no podran tenir “exclusivitat”. En tot cas, segons afirmen fonts de l’organisme, es pot buscar noves fórmules per assolir l’excel·lència de la professió, com l’establiment d’un segell de qualitat.

stats