SANITAT
Societat 19/06/2014

Un nou test permet la detecció precoç del càncer de còlon

Josep Pastells
2 min

GironaMenys colonòscopies i millors diagnòstics. Una empresa gironina (GoodGut) ha desenvolupat i patentat un sistema de detecció precoç de càncer de còlon pioner a l’estat espanyol. La nova prova es basa en l’estudi dels bacteris de la flora intestinal i en una tècnica amb un biomarcador que minimitzarà els errors de diagnosi en aquest tipus de càncers. Aquest nou sistema serà una alternativa a l’actual test de sang oculta en femta, que normalment condueix a una colonoscòpia, i el 30% de les que es fan “són innecessàries”, afirma Xavier Aldeguer, un dels socis fundadors de l’empresa i cap del servei de digestologia de l’Hospital Josep Trueta. La nova prova pot suposar un estalvi anual de 30 milions d’euros a tot l’Estat. “Com que hi hauria menys despeses de tractament i d’hospitalització, l’estalvi seria encara més gran, i també es podrien esponjar les llistes d’espera”, afegeix Aldeguer.

Un altre avantatge d’aquest nou test per detectar càncers de còlon i recte, que podria arribar al mercat d’aquí tres anys, és que es basa en una tècnica no invasiva que no fa passar cap angoixa al pacient, com sí que passa amb les colonoscòpies. “A partir dels canvis en la flora, en la concentració i en l’ADN dels bacteris identificarem la població que està desenvolupant càncer de còlon i encara no presenta manifestacions clíniques; també descartarem la població sana”, apunta Xavier Aldeguer. I va advertir: “Tot dependrà de com vagin els assajos, perquè en ciència biomèdica no podem ser garantistes”.

Inspirats en l’estany de Banyoles

Un altre dels socis fundadors de GoodGut, Jesús Garcia-Gil, catedràtic de microbiologia de la UdG, comenta que ja fa 12 anys que segueixen una línia d’investigació consolidada. Curiosament, tot va començar quan Garcia-Gil estudiava els sediments de l’estany de Banyoles i es va preguntar: “Si ho fem en aquest ecosistema, per què no ho podem fer al còlon?” De tot plegat en va sortir un projecte sobre l’efecte terapèutic dels probiòtics en la malaltia de Crohn, que va rebre una beca de La Marató de TV3. Segons Garcia-Gil, la nova eina de prediagnosi del càncer de còlon representarà una “democratització de la prova”. La directora general de GoodGut, Mariona Serra, destaca que el nou test ja està patentat i que, després de realitzar-lo en 30 pacients, es faran dos experiments per afinar-ne els resultats. En el primer, analitzaran les mostres de femta de pacients del Trueta a qui facin una colonoscòpia. En el segon, metges d’atenció primària oferiran mostres de pacients potencials per poder comprovar si els resultats del laboratori concorden amb els del diagnòstic confirmat amb els mètodes actuals. El pas següent serà desenvolupar la tecnologia.

stats