Efímers Tema del dia 06/09/2013

ERC rebutja allargar el procés més enllà del 2014

Els republicans, sorpresos i molestos amb Mas, exigeixen la consulta o plebiscitàries l'any que ve

Roger Tugas
2 min

Barcelona."El 2014 hem de decidir el nostre futur, i farem tot el que estigui a les nostres mans perquè sigui així. La independència, com més aviat millor". La piulada feta a Twitter pel president d'ERC, Oriol Junqueras, just després que Artur Mas revelés el pla B de celebrar eleccions plebiscitàries el 2016 sintetitza el posicionament del partit entorn de la calendarització del procés. L'acord d'estabilitat pactat amb CiU situa el 2014 com l'horitzó de la consulta i els republicans no toleraran dilacions que veuen injustificades, encara que això signifiqui esquivar vetos de l'Estat i buscar plans alternatius. Si Mas pretengués allargar el procés fins més enllà, no seria amb el seu suport, avisen fonts de la direcció.

La data del 2016 pronunciada per Mas va caure com una bomba a ERC, que va fer arribar el seu malestar a CiU. Feia temps que sabien que, més enllà de l'horitzó de la consulta el 2014, els separava la calendarització dels plans alternatius si no es podia fer. Tot i això, no esperaven que el president fes l'anunci dies abans de la Via Catalana i sense consultar-los-ho. "Ens sap greu, no ho entenem", es lamentaven.

Plantar cara per la consulta

Més enllà de les formes, el contingut també els preocupa. En una roda de premsa d'urgència, el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, va avisar que el seu partit "no té plans B ni C per al 2015 i 2016" i, per tant, "el poble ha de decidir el seu futur el 2014". Tot i les discrepàncies, la direcció republicana no estripa les cartes i es reafirma amb un pacte que "té bona salut", amb l'esperança de fer la consulta l'any vinent. Per ara no volen parlar de trencar amb CiU, però rebutgen ser "còmplices de l'estratègia del qui dia passa any empeny" i condicionen el suport a donar la paraula a la ciutadania el 2014 "per la via que sigui", si pot ser amb una consulta.

De fet, a ERC els preocupa que Mas tingui la temptació de no celebrar-la si l'Estat fa acció d'intentar prohibir-la. El president va afirmar ahir que "no és una guerra entre policies", un extrem que els republicans no desitgen però que tampoc descarten. "Si es convoca la consulta és per fer-la -avisen-, i si s'hi atreveixen, que vingui a prendre les urnes la Guàrdia Civil". Una imatge que consideren que legitimaria el procés de cara a la comunitat internacional.

Així mateix, ERC ja ha traslladat al Govern que les dificultats per tenir llesta la Hisenda catalana no poden ajornar més l'estat propi perquè la ciutadania no ho entendria. "Més enllà de la visió institucional, cal llegir la visió del carrer, i si el 2014 no es fa la consulta ja ningú no aturarà el poble", expliquen fonts de la direcció. De fet, ERC confia que la pressió dels ciutadans freni qualsevol temptativa d'ajornar el procés.

I si, tanmateix, Mas manté la intenció d'allargar la legislatura fins al 2016 per prioritzar l'estabilitat, els republicans no tenen cap intenció de donar-li cobertura. I això no li deixaria gaires opcions viables. "És millor una consulta o unes plebiscitàries pactades amb ERC que no pas que el Govern caigui per falta de suport o aguantar fins al 2016 amb el suport del PSC o el PP, cosa que seria un suïcidi", afirma un dirigent d'ERC que creu que això encara desgastaria més els nacionalistes.

stats