DRET A DECIDIR, EL DISTANCIAMENT SOCIALISTA
Efímers Tema del dia 19/11/2013

El procés manté el rumb sense el PSC

Duran ja dóna els socialistes per "perduts" i alerta que el front comú per la consulta en surt "afeblit"

Roger Mateos
4 min

Barcelona"Crec que el PSC ja està perdut per a aquesta causa, i ho sento. Malauradament, creiem que no podem comptar amb el PSC". La frase, lapidària, és de Josep Antoni Duran i Lleida, que ahir constatava, dolgut i resignat, que tots els seus esforços per sumar els socialistes al front del dret a decidir han estat en va. El procés cap a la consulta haurà de seguir el rumb traçat, sense la companyia del partit de Pere Navarro, que aquest cap de setmana ha renunciat a col·laborar-hi.

El viratge del PSC -que mai havia gosat abraçar el full de ruta sobiranista, però tampoc se n'havia desmarcat taxativament- situa Duran en una posició incòmoda. Ningú com ell havia tibat tant per arrossegar els socialistes cap al front comú i articular-hi un bloc favorable a una tercera via entre la independència i l'immobilisme, que també hauria de ser sotmès a consulta. El 2 d'octubre Duran va dinar amb Navarro per acostar posicions. En l'àpat, els va acompanyar Joan Rigol, històric dirigent d'Unió, que dies abans havia convençut la direcció socialista perquè subscrigués un manifest en què se subratllava la urgència d'un "diàleg" amb l'Estat per acordar les "condicions legals" d'una consulta.

Les temptatives per mantenir el PSC dins -o en l'òrbita- de les forces que empenyen per fer possible l'empresa han acabat embarrancant, curiosament, per un motiu inesperat: la petició a l'estat espanyol dels poders per convocar una consulta legal, una via reivindicada des de feia mesos pels de Navarro. El ple del Parlament aprovarà el 4 de desembre reclamar a Madrid el traspàs de la competència per organitzar referèndums -una escletxa que l'article 150.2 de la Constitució deixa oberta-, però el PSC no hi serà perquè es nega a avalar qualsevol pas que no s'hagi pactat abans amb el govern de Mariano Rajoy.

"El PSC ens ha fallat"

"Això situa el PSC al costat del PP i Ciutadans pel que fa a la consulta", denunciava ahir Duran, desencisat en comprovar que els socialistes catalans s'han esborrat de la consulta, condicionats per un PSOE que s'hi oposa categòricament. "El PSC ens falla en el moment més transcendent de la història recent de Catalunya", va insistir el màxim dirigent dels democristians, amb un to inusualment agre. La decisió dels socialistes de supeditar el seu suport a la consulta a una inversemblant llum verda de la Moncloa ha tirat per terra la feina d'estovament de Duran. "Hem fet tot el possible", deia ahir amb un punt de desolació -després de reunir-se la direcció de CiU-, conscient que s'havia implicat personalment perquè això no passés.

Més retòrica va sonar, ja al vespre, l'apel·lació d'Artur Mas al PSC perquè no es despengi de la unitat. "Tots els que teniu una tradició catalanista, ara no és el moment de baixar del tren, ara és el moment de ser-hi, cadascú amb el seu matís", va dir el president de la Generalitat en la presentació d'un llibre. L'adhesió dels socialistes, va opinar, es correspondria amb la "veu majoritària" del poble de Catalunya i reforçaria la "solidesa" del front català.

El cas és que el desmarcatge del PSC no aturarà el procés, perquè les forces que encara l'empenyen segueixen conjurades per tirar-lo endavant. Duran, però, va llançar una alerta: el cop de volant imposat al carrer Nicaragua -seu dels socialistes a Barcelona- "afebleix la posició del Parlament i enforteix la de Rajoy". En aquestes condicions, quines opcions d'èxit li augura a l'operació catalana pel dret a decidir?

Duran veia preferible -no imprescindible- comptar amb el PSC. Ara bé, la línia que a parer seu no s'ha de traspassar és perdre també ICV-EUiA, l'altra baula no obertament independentista dels defensors de la consulta. Duran no acceptaria quedar-se com a únic valedor de la tercera via dins un front cada cop més prim, al costat de CDC, ERC i la CUP, que han posat la proa a un estat independent. Duran han deixat entreveure més d'un cop que, si arribés el cas que CiU i ERC es quedessin soles enarborant la consulta, el procés tindria tots els números de quedar empantanegat.

Però tenint en compte la reacció dels ecosocialistes a l'última maniobra del PSC, aquest escenari no sembla -ara per ara- imminent. "És evident que respectem la seva decisió, però ni compartim ni entenem els seus arguments", va deixar clar ahir la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, que no va estalviar-se retrets per a qui, "renunciant a enfrontar-se amb el PSOE, renuncia també a un veritable pacte federal".

Pressió d'ICV i UGT

Segellant el seu compromís amb el dret a decidir, Camats va advertir que per poder assolir un model federal a Espanya "és imprescindible la consulta" a Catalunya. Segons Camats, és una "mala notícia" per al país que el PSC no vulgui fer pinya, però la seva actitud no ha de condicionar la resta. Des d'ERC, la seva portaveu, Anna Simó, va censurar el seu gest "conservador" de concedir a Mariano Rajoy el dret de veto a la consulta. Però el que més mal li pot fer a Navarro és l'arrenglerament de la UGT amb el dret a decidir. Josep Maria Àlvarez no va descartar ahir, en un acte organitzat per El Punt Avui , una aturada de l'economia si és per defensar el dret a votar.

El gir del PSC tindrà una primera conseqüència pràctica: Mas els deixarà al marge de la ronda de contactes per consensuar la pregunta de la consulta. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP hi seran. "Volíem que hi fos el PSC, però el PSC no vol", va assegurar ahir Duran amb un posat contrariat.

stats