CULTURA POPULAR
Societat 25/05/2016

Arrenca la Patum marcada pel so de Bruce Springsteen

El músic ha cedit ‘If I should fall behind’ per a l’acte d’aniversari dels gegants

Pilar Màrquez Ambròs
3 min
Arrenca la Patum marcada  pel so de Bruce Springsteen

BergaIf I should fall behind, de Bruce Springsteen, és una cançó sobre l’amor veritable que en la gira de retrobament del 1999 va prendre aire de promesa d’amistat i compromís entre el cantant de Nova Jersey i la E Street Band. Doncs aquesta cançó aquest any tindrà sens dubte un paper destacat a la Patum, celebració que a Berga es viu amb la intensitat d’un enamorament d’aquells que sobreviuen fins i tot a la perdurabilitat en el temps dels vells rockers, dels mites de carn i ossos de cada època, i que aquest dimecres s’endinsa en cinc llargs dies de foc i festa. Els Gegants Vells i els Gegants Nous celebren el seu 150è i 125è aniversari, respectivament. I per commemorar-ho, els geganters han aconseguit que el músic nord-americà els cedeixi els drets d’aquesta balada. Això sí, només per ballar-la la nit d’aquest diumenge, 29 de maig.

Cinc dies sense parar

A Berga fa dies que es respira Patum però el cert és que és avui quan l’activitat habitual de la ciutat es veu per fi del tot alterada mentre el so del tabal pren el protagonisme. La festa comença al migdia amb una passada pel centre històric i continua al vespre, a partir de les vuit i fins que el cos digui prou, amb maces, guites i Gegants Vells. Dijous i diumenge és el torn de la Patum a plaça, al migdia de lluïment i al vespre completa amb salts de plens.

El tema de l’aniversari dels gegants és l’ If I should fall behind no només perquè és una peça del Boss, del qual un bon grapat de geganters es declaren admiradors, sinó perquè -sobretot en l’arranjament del concert de Dublín del 2006- guarda semblança amb el ritme de les músiques tradicionals que la comparsa acostuma a ballar. La proposta del ball va sorgir de manera espontània: “Perquè és una cançó que coneixíem, que ens havíem imaginat ballant”, indica Pere Gendrau, el portaveu dels geganters. Un d’ells, el pastisser Albert Dorna, és membre del club de fans de Springsteen a Espanya i és qui ha fet de pont de comunicació amb l’entorn del músic, que n’ha cedit els drets gratuïtament. El director i compositor Sergi Cuenca ha sigut el responsable de fer-ne l’arranjament específic per a la Patum.

“Tota la comparsa ho va veure clar; el que tenim entre mans costaria molt de fer, costaria molts diners si no fos per tota l’energia que tenim al nostre voltant, si no fos per la participació de Cuenca -de consolidada carrera musical- i pels contactes que ens han facilitat aconseguir aquesta fita”, valora Gendrau. La colla defensa la inclusió de la peça al primer salt de diumenge perquè “és una cosa puntual, una manera que arreu es parli de l’aniversari dels gegants”, explica.

A Berga l’idil·li amb el Boss no és d’impacte tan directe com a Barcelona, on el nord-americà ha fet 15 concerts en 35 anys, però aquest no és ni de bon tros el primer contacte de la capital berguedana amb Springsteen. I és que Albert Dorna, el pastisser berguedà que ha fet d’enllaç entre la festa i els assessors del rocker, va vincular-lo amb la ciutat el juliol del 2008, quan aprofitant un concert del Boss a Barcelona va dur-li una rèplica que ell mateix li havia fet amb xocolata, una mona del cantant d’1,20 metres d’alçada.

El 31 d’octubre del 2010 Dorna va portar a Berga Nils Lofgren, guitarrista de la E Street Band. Va ser l’únic concert a l’Estat de la gira europea de Lofgren i -encara que ningú podia pensar-se que hi hauria una Patum en què es tornarien a sentir els seus acords- aquella nit a la ciutat ja va sonar l’ If I should fall behind.

La primera tabalera infantil

Berga viurà una segona Patum al setembre pel centenari de la coronació de Queralt, santuari al qual els gegants ja van pujar diumenge passat en una jornada massiva. Però hi ha més novetats: divendres la Patum Infantil estrena tabalera. Irune Sánchez, de 8 anys, farà aquest paper, fins ara reservat només als nens.

stats