TERRITORI
Societat 11/06/2016

Baiasca: aïllats des de fa un mes per culpa d’una esllavissada

Els 15 veïns han d’aparcar el cotxe a 1.200 metres i seguir caminant

Enric Revuelta
3 min
Baiasca: aïllats des de fa un mes per culpa d’una esllavissada

BaiascaEls habitants de Baiasca (Pallars Sobirà) viuen un calvari per arribar a casa i per sortir-ne. El 10 de maig una nova esllavissada va obligar a tallar l’única carretera d’accés al poble i des d’aleshores els 15 veïns de Baiasca han de fer mans i mànigues per anar a treballar o per portar els nens a l’escola. Per arribar a casa han d’aparcar el cotxe en un aparcament improvisat i han de caminar 1.200 metres.

Tot i això, hi ha habitants als quals se’ls ha acabat la paciència i circulen igualment pel tram tallat aprofitant el pas habilitat per les ambulàncies i els bombers. Els veïns amb dos cotxes se les empesquen per no quedar-se atrapats al poble en cas d’una nova esllavissada i deixen un vehicle a banda i banda de la carretera. “És esgotador perquè sempre hem d’estar pensant de quina manera ens ho farem per arribar al poble”, explica Esther Sánchez, veïna delmunicipi.

A causa de l’aïllament l’Ajuntament ha traslladat els contenidors d’escombraries al pàrquing improvisat i la repartidora de correus s’arrisca a arribar en cotxe fins al poble. “El poble funciona gràcies a la bona fe de la gent”, explica Jordi Fillet, alcalde de Baiasca. L’aïllament, però, condiciona la rutina dels habitants. “Intentem comprar tan poc sovint com podem i minimitzem les vegades que hem d’entrar i sortir del poble”, afegeix l’Esther.

Encallats pel finançament

L’aïllament que pateixen els habitants de Baiasca no és nou. El març de l’any passat ja van quedar aïllats quatre dies per culpa d’una altra esllavissada i aquest any, després que la carretera quedés impracticable, hi van haver dos despreniments més. La reparació del tram aïllat està descartada i els tècnics de la Diputació de Lleida i del Consell Comarcal del Pallars Sobirà avaluen la possibilitat de construir una variant per sobre de l’actual carretera que permeti el pas dels vehicles. Es preveu que d’aquí uns mesos els tècnics presentin l’informe però des del consistori temen que les obres s’allarguin més enllà de l’hivern.

El gran atzucac de la variant és qui n’assumeix el cost. Segons Jordi Fillet, les obres pujarien a uns 300.000 euros, que haurien de ser aportats majoritàriament per la Diputació de Lleida i la Generalitat. L’ens provincial s’ha mostrat predisposat a aportar-n’hi uns 100.000 sempre que el Govern també s’hi involucri. Tot i això, segons el mateix Fillet, la partida que havia d’aportar la Generalitat depenia dels nous pressupostos que han sigut tombats aquesta setmana al Parlament. “No som gaire optimistes. La resposta que ens donen sense dir-la és que el territori no és viable i que hem de marxar”, explica Fillet. L’alcalde de Baiasca lamenta que la titularitat de la carretera sigui de l’Ajuntament i que el manteniment depengui del Consell Comarcal, dos ens que no disposen de prou finançament per arreglar la carretera.

Viure a Llavorsí

La majoria d’habitants de Baiasca, que descarten abandonar el poble, també denuncien que a l’hivern alguns cops no es treu la neu de la carretera i que sovint queden plaques de gel que fan augmentar la perillositat d’aquesta via de set quilòmetres que dóna accés a Llavorsí. Algunes famílies amb fills, però, s’han arribat a plantejar traslladar-se a Llavorsí durant l’hivern. “Paguem impostos com tothom i hem d’arribar a casa jugant-nos la vida”, afegeix Esther Sánchez. Els habitants de Baiasca no descarten demanar ajuda a l’exèrcit espanyol per poder reobrir la carretera amb unes mínimes garanties de seguretat. Alhora lamenten els greuges comparatius que hi ha al Pirineu en matèria d’inversions entre els pobles i els indrets més turístics.

stats