Societat 24/11/2016

Barcelona multa amb 600.000 euros Airbnb i Homeaway per anunciar pisos turístics sense llicència

L'Ajuntament els imposa la sanció màxima perquè tots dos portals ja havien sigut multats i Airbnb anuncia que recorrerà

Ara
3 min
Colau exigeix “responsabilitat” a la CUP pels pressupostos

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona multarà amb 600.000 euros els portals Airbnb i Homeaway per publicitar pisos turístics sense llicència. L'Ajuntament ha decidit imposar a les dues empreses la sanció més greu prevista a la llei tenint en compte que mantenen 5.500 anuncis de pisos turístics il·legals, tot i que ja els havien multat amb 30.000 euros a l'estiu.

Segons el consistori, Airbnb ha publicat fins a 3.812 anuncis de pisos turístics il·legals a Barcelona, mentre que Homeaway n'ha publicitat 1.744. L'estiu del 2015 l'Ajuntament va fer els primers requeriments perquè les empreses fessin constar als anuncis el número de Registre de Turisme de Catalunya dels pisos. En un comunicat, el consistori assegura que totes dues empreses "han obviat" l'advertència, cosa que ja els va suposar una primera multa de 30.000 euros. El fet que hagin "reincidit" és el que justifica que la infracció sigui considerada "molt greu" i se sancioni amb el màxim previst.

En una entrevista a 'Els matins de Catalunya Ràdio', l'alcaldessa Ada Colau ha assegurat que "no és assumible que hi hagi milers de pisos operant sense llicència i de manera il·legal, sense pagar impostos i causant perjudicis a les comunitats de veïns". Insisteix que el consistori ha de prioritzar els drets fonamentals dels ciutadans i vetllar perquè tothom compleixi la legalitat, començant per les empreses més grans i que "tenen més capacitat per fer-ho".

Airbnb ha assegurat en un comunicat que recorrerà la sanció i assegura que "continuarà buscant el diàleg" amb l'Ajuntament. "És una decisió trista", diu la companyia, que explica que fa menys d'un mes es va reunir amb representants del consistori i es va comprometre a treballar de manera conjunta amb l'administració: "Airbnb és part de la solució a Barcelona. Vol ser un bon aliat de les ciutats i continuarà buscant el diàleg amb el consistori", afegeix.

La companyia assegura que Barcelona "camina pel cantó contrari a la majoria de ciutats", i diu que el consistori no ha mostrat "un interès real" per explorar les vies de diàleg i adverteix que la situació a la capital catalana "és confusa", amb decisions contradictòries de l'administració: "Sempre recordem als amfitrions que verifiquin si compleixen les normatives locals", diu la plataforma, que considera que la ciutat necessita "normes clares" que distingeixin entre les famílies particulars que comparteixen casa seva -la majoria dels seus clients, segons l'empresa- i els "mals actors" a qui l'empresa aposta per "allunyar".

Més de 700 ordres de tancament

L'Ajuntament assegura que entre juliol i octubre ha ordenat el tancament de 709 habitatges turístics sense llicència. Arran del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals, el consistori ha obert 2.943 expedients, 1.327 dels quals han esdevingut en procediment sancionador. Una vuitantena d'aquests pisos han deixat d'operar definitivament.

Els inspectors han fet més de 2.000 cerques a internet per localitzar els pisos sense número de registre, que han permès identificar 815 habitatges il·legals. Pel que fa a altres portals d'internet, es continuen tramitant els expedients per imposar una sanció d'un màxim de 30.000 euros a 9 plataformes més que no han atès els requeriments de l'Ajuntament: Housetrip, 9 flats, Wimdu, Fotocasa, Onlyapartments, Open House, Tripadvisor, Niumba i Rent4days. En canvi, el consistori ha aconseguit que 7 webs retirin els anuncis de pisos sense llicència.

Sense ànim recaptatori

Colau també ha defensat la funció social dels expedients sancionadors iniciats per l'Ajuntament, no només contra empreses de l'àmbit turístic, sinó també en el cas de les companyies subministradores de serveis bàsics o les entitats financeres: "El nostre objectiu no és sancionar, sinó recuperar pisos buits", ha explicat l'alcaldessa en el cas de les multes a bancs.

També s'ha referit al cas concret de la multa al BBVA per un suposat pis buit que, segons ha pogut saber l'ARA, l'entitat havia cedit a l'estiu a la Generalitat i que ja estaria gestionant el mateix consistori de la capital catalana. Colau ha assegurat que no té constància d'aquesta situació i ha explicat que durant tot el procés el banc ha pogut presentar al·legacions i "no ho ha fet".

L'alcaldessa ha insistit en la "coresponsabilitat" de les grans empreses que treballen en àmbits que afecten drets fonamentals bàsics, especialment en el cas de les elèctriques, i ha proposat que totes les administracions catalanes "les interpel·lin conjuntament" per garantir que assumeixen els deutes impagats de les persones més vulnerables.

"No em fa por una qüestió de confiança"

Davant la possibilitat que no s'aconsegueixi un acord polític per desencallar els pressupostos municipals abans del ple de desembre, Colau ha advertit que no té "por" d'enfrontar-se a una qüestió de confiança, tot i que considera que "encara hi ha temps" per arribar a un acord polític.

L'alcaldessa assegura que el govern municipal està "obert a negociar" totes les al·legacions que presentin els grups de l'oposició, si es refereixen a "continguts" dels comptes, i ha tornat a qüestionar el 'no' d'Esquerra als pressupostos municipals, que atribueix a una argumentació política "que va més enllà de l'àmbit de Barcelona".

stats