Societat 12/10/2016

Barcelona rep 4,85 milions de la UE per assajar una renda mínima d'inclusió

Es tracta d'un dels 15 premis atorgats a Brussel·les per al projecte Urban Innovative Actions

Efe
2 min
La pobresa augmenta a Barcelona / PERE TORDERA

BarcelonaBarcelona ha estat una de les quinze ciutats guanyadores del projecte europeu Urban Innovative Actions (UIA), la qual cosa li permetrà rebre 4,85 milions d'euros per desenvolupar, durant els pròxims tres anys, una prova pilot sobre la renda municipal d'inclusió. L'objectiu d'aquest projecte és conèixer l'efectivitat dels diferents tipus de prestació econòmica i de serveis. En el cas de la capital catalana, participaran en aquesta iniciativa un miler de famílies de barris desafavorits.

L'aportació de 4,85 milions d'euros representa el 80% del cost d'aquesta renda municipal d'inclusió, segons el projecte presentat per l'àrea de Drets Socials, amb el nom de B-Mincome. El consistori espera determinar així l'efectivitat de les ajudes econòmiques combinades amb serveis com l'accés a l'habitatge, l'educació, l'ocupació o la participació comunitària. El miler de famílies desafavorides que participaran en la prova pilot es dividiran en cinc grups als quals s'assignarà un tipus de renda i algun servei, que es definiran en els pròxims mesos.

La tinent d'alcalde de Drets Socials de l'Ajuntament, Laia Ortiz, ha assistit a Brussel·les a l'acte de proclamació dels projectes guanyadors, als quals optaven 377 candidatures. Ortiz ha destacat que "el B-Mincome es basa en l'aposta decidida del govern per implementar una renda municipal com a veritable instrument de canvi en la lluita contra la pobresa". Segons la seva opinió, tenir un ingrés mínim garantit millora la capacitat de les persones beneficiàries per prendre decisions i els anima a desenvolupar les seves pròpies estratègies. El projecte de Barcelona preveu, a més d'una avaluació contínua de resultats, desenvolupar un sistema d'investigació etnogràfica per comprendre millor la pobresa.

No és l'única renda municipal per evitar l'exclusió que aprova l'Ajuntament aquest mandat. Ara fa uns dies, i en virtut d'un pacte assolit amb la CUP, el consistori va presentar una renda específica per a dones vulnerables, dotada amb 2,6 milions d'euros i que recaurà en 5.300 llars.

Un altre projecte europeu

A més del projecte per assajar la renda municipal d'inclusió, la UE ha escollit també Barcelona per destinar 15 milions d'euros dels fons Feder al projecte de desenvolupament urbà sostenible de l'eix Besòs, amb el qual es volen millorar els indicadors de desigualtat social i urbana dels seus barris.

En els pròxims quatre anys, aquesta iniciativa buscarà reduir el nombre de persones en risc d'exclusió social, el fracàs i l'abandonament escolar prematur, la taxa d'atur, la fractura digital, la mobilitat en vehicle privat, augmentar la renda familiar, millorar la qualitat de vida de la tercera edat i fomentar el desenvolupament econòmic basat en el comerç de proximitat. La capital catalana també ha estat elegida per liderar la xarxa sobre inclusió URBACAT, un espai d'aprenentatge compartit entre ciutats europees com Cracòvia, Copenhaguen, Nàpols, Lió i Glasgow.

stats