Societat 22/07/2016

Els oncòlegs Baselga, Esteller i Massagué guanyen el Premi Internacional Catalunya

Puigdemont destaca que és "la primera vegada" que el guardó recau en personalitats catalanes, perquè el bisbe Pere Casaldàliga, premiat el 2006, es considera "legítimament" brasiler

Ara
3 min
Joan Massagué, Josep Baselga i Manel Esteller: Premi Internacional Catalunya

BarcelonaEls oncòlegs Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué, tres dels investigadors catalans més famosos a nivell mundial en la lluita contra el càncer, han estat reconeguts aquest divendres amb el 28è Premi Internacional Catalunya, segons ha anunciat aquest divendres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El guardó, creat l'any 1989 i dotat amb 80.000 euros i una escultura d'Antoni Tàpies, es concedeix anualment a les persones que amb la seva feina contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. El lliurament oficial del guardó, però, no es farà fins al proper 25 d'octubre.

La convocatòria d'enguany havia rebut 138 candidatures de 57 països diferents, però el jurat s'ha decantat per Baselga, Esteller i Massagué "per la seva revolucionària tasca en la recerca oncològica", amb la qual han ajudat "extraordinàriament" a l'avenç de la biomedicina. A més a més, es destaca el seu "fort i entusiasta compromís intel·lectual", el "rigor científic" i la "dedicació i perseverança completes". Tots tres, a la pràctica, ja han rebut nombrosos guardons en reconeixement a la seva carrera científica.

Es tracta de la primera vegada que el reconeixement recau en una personalitat catalana, perquè tot i que l'any 2006 fos atorgat al bisbe Pere Casaldàliga, el religiós es considera "legítimament" brasiler, ha recordat Puigdemont. També es tracta de la primera vegada que es premien tres persones a la vegada. El president de la Generalitat ha aprofitat per recordar que, igualment, el Premi Ramon Margalef –l'altre gran guardó que atorga anualment el Govern– serà entregat per primer cop a un català, en aquest cas a l'ecòleg Josep PeñuelasJosep Peñuelas. En qualsevol cas, Puigdemont ha subratllat que els reconeixements no es donen per l'origen dels premiats, sinó perquè han fet "contribucions rellevants a la humanitat". A més, ha destacat que el fet de ser catalans "els podria haver anat a la contra".

L'any passat el premi va anar a parar a la primatòloga britànica Jane Goodall, i en les anteriors edicions havia reconegut l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, l'activitat pakistanesa Malala Yousafzai, el polític brasiler Lula da Silva o l'escriptor japonès Haruki Murakami, entre d'altres.

Josep Baselga (Barcelona, 1959) té una dilatada trajectòria a cavall entre els Estats Units i Catalunya. Des del 2013 és el director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York, però ja l'any 1996 va fundar el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), una feina que des del 2010 va compaginar també amb un càrrec al Massachusetts General Hospital Cancer Center de Boston. Autor de prop de 300 articles científics i expresident de l'Associació Americana per a la Recerca del Càncer, la seva feina s'ha centrat en l'estudi dels anticossos monoclonals, uns tractaments que han millorat les expectatives de milers de pacients arreu del món.

Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) ha desenvolupat la seva feina en centres d'Escòcia i els Estats Units, però entre el 2001 i el 2008 també va liderar el laboratori d'epigenètica del càncer del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), a Madrid. L'epigenètica és, de fet, el camp on ha centrat els seus estudis. És a dir, en els condicionants que actuen com a interruptors dels canvis genètics que desenvolupen un càncer. Des del 2008 és el director del programa d'epigenètica i biologia del càncer a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (Idibell).

Joan Massagué (Barcelona, 1953) també ha fet als Estats Units la major part de la seva carrera científica, i des del 2014 és el director del Sloan-Kettering Institute de Nova York, un centre germà de la institució del doctor Baselga però més orientada a la recerca bàsica. La seva recerca s'ha centrat en el comportament cel·lular i la metàstasi del càncer, amb un treball clau per entendre els mecanismes que permeten detenir la proliferació cel·lular que dóna lloc a l'aparició de tumors. Aquest camp ha permès obrir noves possibilitats d'investigació i noves vies per al tractament.

stats