SANITAT
Societat 22/11/2011

El CatSalut indemnitza amb 42.000 euros un menor a qui se li va extirpar un testicle després d'un error de diagnòstic

El primer hospital que va atendre el jove va donar-li l'alta després de diagnosticar un trastorn digestiu. En un segon centre li van detectar una torsió testicular que va fer imprescindible la intervenció

Acn
2 min

BarcelonaEl Servei Català de la Salut (CatSalut) ha hagut d'indemnitzar amb 42.000 euros un menor a qui se li va haver d'extirpar un testicle com a conseqüència d'un mal diagnòstic. El noi, de 13 anys, va patir una contusió a l'escola el 2008 i va anar a urgències de l'Hospital Comarcal de Sant Antoni Abat, de Vilanova i la Geltrú. Segons el Defensor del Pacient, que ha portat el cas, en aquest centre "no se li va fer una exploració al testicle" i se li va donar l'alta amb un diagnòstic de dispèpsia intestinal (trastorn digestiu). Com que el dolor que patia el menor no remetia, els pares van portar l'escolar a un altre hospital, on se li va diagnosticar una torsió testicular no reversible que va obligar a extirpar-li el testicle.

En la primera visita al servei d'urgències de l'Hospital Comarcal de Sant Antoni Abat, al jove se li va fer una radiografia de l'abdomen, així com una analítica, i els metges van arribar a la conclusió que el que patia el noi era dispèpsia intestinal i se li va donar l'alta per tal que seguís un tractament farmacològic a casa seva. L'escolar, però, no va millorar i el dia següent els seus pares el van portar a l'Hospital de Sant Camil, on va ser derivat al servei d'urologia de l'Hospital Sant Joan de Déu. En aquest centre es va decidir fer una revisió quirúrgica i es va diagnosticar que el menor patia una torsió testicular dreta no reversible que va obligar a l'extirpació del testicle.

Els pares del noi van interposar un recurs contenciós administratiu contra l'Hospital Comarcal de Sant Antoni Abat, de Vilanova i la Geltrú, però finalment no s'ha arribat a judici perquè les dues parts han arribat a un acord mitjançant el qual el CatSalut indemnitzarà la família amb 42.000 euros. El Defensor del Pacient ha assegurat que en la primera assistència es va fer un "diagnòstic erroni" perquè no es van fer les proves que tocaven i va produir-se una "incorrecta interpretació" dels símptomes del pacient. El temps transcorregut entre que el noi va patir el cop a l'escola i es va practicar la intervenció quirúrgica va fer "impossible conservar el testicle". "Un ràpid diagnòstic hagués revertit la torsió testicular, ha considerat el Defensor del Pacient.

stats