Societat 07/08/2012

Catalunya blindarà l’atenció sanitària als sensepapers i l’Estat els vol fer pagar

La Generalitat garantirà l’atenció primària a tothom i per a la resta de serveis els sensepapers necessitaran una autorització. L’Estat, en canvi, vol que paguin entre 710 i 1.800 euros per accedir a la sanitat

Lara Bonilla
1 min
EL DRET UNIVERSAL A LA SALUT  Immigrants a l'entrada d'un CAP de Salt. A Catalunya els sensepapers podran seguir anant al metge de família, en contra del que ha aprovat el govern espanyol, però necessitaran una autorització per anar a l'especialista o fer-se proves.

El Govern manté el seu compromís de garantir l’atenció sanitària als sensepapers malgrat la decisió del govern espanyol de fer pagar pels serveis els immigrants que no cotitzin a la Seguretat Social. El ministeri de Sanitat prepara una ordre ministerial perquè les persones que no reuneixin les condicions d’assegurat puguin accedir a la cartera bàsica de serveis pagant: 710 euros anuals els menors de 65 anys (59,2 euros mensuals) i 1.864 els majors de 65 (155,4 euros al mes).

Això afecta els espanyols que mai hagin treballat i tinguin ingressos superiors als 100.000 euros l’any (rentistes), els europeus que vulguin ser atesos per la sanitat pública espanyola i els immigrants de tercers països. A partir de l’1 de setembre, només es prestarà assistència gratuïta en cas d’urgències als menors i a les embarassades.

No obstant, fonts del departament de Salut han assegurat que els nous convenis no faran canviar els plans de garantir que els immigrants sensepapers continuïn tenint accés al metge de família, com ara. Per accedir a la resta de serveis –cirurgia, especialistes o proves diagnòstiques– es necessitarà una autorització del Servei Català de la Salut. Aquest és el mecanisme en el qual s’està treballant i que es presentarà a finals d’agost.

stats