METEOROLOGIA
Societat 24/01/2011

Catalunya viu una de les jornades més fredes en els últims 20 anys

S'han registrat mínimes sota zero a molts punts del territori i el termòmetre ha arribat a -13,1 graus al Pont de Suert

Efe
2 min
La carretera C-13 al seu pas per Sort

BarcelonaCatalunya ha viscut una de les jornades més fredes dels últims 20 anys, amb temperatures molt baixes fins i tot a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, així com en alguns pobles lleidatans i de Barcelona, mentre que les principals ciutats han reforçat l'atenció social a les persones sense sostre.

Segons que ha informat avui el Servei Meteorològic de Catalunya, s'han registrat mínimes per sota dels zero graus a molts punts del territori, on el termòmetre ha arribat fins a -13,1 graus a Pont de Suert (Alta Ribagorça), -12,5 a Guardiola de Berguedà (Berguedà), -11,5è a Prades (Baix Camp), -9,6 a Organyà (Alt Urgell), -8,1 a Ulldecona (Montsià) i -8 a Constantí (Tarragonès).

Encara que en les últimes hores les baixes temperatures provocades per aquesta onada de fred sec procedent de l'Europa continental han anat remuntat una mica, les gelades han estat gairebé generalitzades i el mercuri ha caigut a cotes que no es veien en aquesta comunitat des de fa 20 anys fins i tot a zones molt pròximes a la costa com a Constantí (Tarragonès) on ahir a la nit es van registrar 8 graus sota zero.

Des del començament d'aquest cicle de fred, que avui arriba a la seva quarta jornada i que segons les previsions encara es prolongarà un parell de dies més, s'han obtingut altres registres "glaçadors" fora de les zones d'alta muntanya.

A les comarques de Barcelona, sobresurten els -10,1º de Sant Salvador de Guardiola, els -8,3º a La Llacuna i les ja citats -12,5º de Guardiola de Berguedà.

A la província de Girona, els registres més extrems s'han produït a Molló (-10,2º), Montesquiu (-9,6º), Orís (-9,8º), Viladrau (-8,1º) i Anglès (-7,4º).

A la demarcació de Lleida, els registres més freds que s'han obtingut fins ara són: -13,1º a Pont de Suert, -11,3º a Vielha, -10,9º a la Seu d'Urgell, -10,6º a Lladurs, -9,9º a Poal, -9,7º a Raimat, -9,5º a Vilanova de Segrià, -8,6º a Tornabous i -7,6º a Albesa, entre d'altres.

A l'interior de la província de Tarragona, s'han arribat a -8,6 graus a Margalef, -8,2 a Ulldemolins i -7,6 a Vinebre, i encara que el fred ha estat molt intens a les comarques d'interior, s'ha deixat notar també a les zones del litoral.

El fred d'aquest episodi extraordinari -que això no obstant queda lluny de les baixes temperatures de l'hivern de 1985- s'ha deixat sentir a les capitals de les quatre províncies.

A l'Observatori Fabra de Barcelona el termòmetre ha baixat fins a -2,4 graus, a Girona a -7,4; a Lleida a -8,1 i a Tarragona fins a 3,9 graus negatius.

Aquesta situació ha portat els ajuntaments a reforçar els serveis d'atenció a les persones sense sostre.

Els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona han atès aquesta passada nit, en el marc de l'Operació Fred, 112 persones sense domicili que dormien a la intempèrie, de les quals 81 han acceptat ser allotjades en equipaments municipals.

Aquesta és la segona nit consecutiva que l'ajuntament ha activat l'operatiu específic d'emergències per baixes temperatures, que a les 15:00 hores d'avui ha decidit desactivar davant el lleu repunt de les temperatures.

stats