BARCELONA
Societat 22/03/2016

Colau i el PSC perfilen el pacte de govern

BComú tirarà endavant avui l’acord pressupostari i ultima el repartiment d’àrees amb els socialistes

Maria Ortega
3 min
Les converses entre el PSC i l’equip d’Ada Colau se succeeixen des de fa mesos per tancar un pacte de govern.

BarcelonaDues cites informatives claus per a les negociacions que, des de fa mesos, mantenen l’equip de l’alcaldessa, Ada Colau, i el PSC per concretar un acord de govern. Avui està previst, d’una banda, que el govern municipal tregui a la llum els famosos informes que han d’analitzar la connexió dels tramvies per la Diagonal, un tema espinós que, ara mateix, BComú no té prou suports polítics per tirar endavant.

De fet, el tramvia ha crispat aquests últims dies les converses amb els socialistes, després que donessin suport al pla conjunt de l’oposició exigint al govern que tot es fes amb garanties i que, en cas de no disposar de pressupost per a tot, la prioritat fos portar el metro a la Zona Franca. El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, no va sortir a la fotografia conjunta dels grups de l’oposició -menys la CUP, que en va restar al marge- acordant un manifest crític amb l’enllaç del tramvia, però sí que ho va fer el regidor socialista Daniel Mòdol. Tot, en plena recta final de les negociacions.

La segona cita es produirà a la tarda, quan està previst que es voti la gran modificació pressupostària que ha de permetre a l’equip de govern guanyar temps, després de no haver aconseguit aliats polítics per aprovar un pressupost convencional per al 2016. L’operació s’aprovarà, si no hi ha sorpreses d’última hora, amb el vot a favor de socialistes i la CUP i, previsiblement, també el d’ERC.

Els republicans, però, no descartaven ahir abstenir-se si no veien concretades en la proposta final alguna de les seves demandes, com ara més inversió a les escoles necessitades o un pla per subvencionar l’assegurança d’accidents i responsabilitat civil dels menors federats amb l’objectiu de promoure l’esport. En qualsevol cas, l’aprovació inicial del pla tiraria endavant, també, amb l’abstenció dels republicans si PSC i la CUP mantenen el seu vot favorable.

L’altra negociació, la de govern, ja fa setmanes que ha deixat clar a BComú que es concretarà amb els socialistes i que ERC, en tot cas, els donarà suport extern i puntual per garantir estabilitat. Tot i així, els republicans no descarten parlar-ne i oferir una proposta que obligui el govern municipal a triar entre ells i el PSC. El que sí que avança és la concreció de l’entesa bilateral entre els equips que capitanegen Colau i Collboni. El que està costant més -al marge de l’afectació constant del context polític espanyol-és la concreció de les noves àrees. Queda clar que Collboni comandarà una tinència d’alcaldia de nova creació que barrejarà diferents temàtiques, però és precisament aquesta composició -i les renúncies que han de fer els actuals tinents d’alcalde- el que més dificulta l’acord. Aquesta àrea podria barrejar des de cultura fins a part de la gestió econòmica. La regidora socialista Monsterrat Ballarín s’hi integraria per donar suport a Collboni, mentre que Daniel Mòdol entraria a l’àrea d’Urbanisme, la que encapçala Janet Sanz, i Carmen Andrés faria el mateix a l’àrea de Drets Socials, al capdavant de la qual hi ha Laia Ortiz. Els socialistes assumirien, segons les últimes converses, tres regidories de districte: Sarrià-Sant Gervasi, l’Eixample i Sant Andreu. L’acostament, però, no està sent fàcil i les negociacions s’han trencat ja en més d’una ocasió.

La previsió ara és que l’anunci d’entesa -que el PSC haurà de sotmetre a votació de la militància- es pugui materialitzat un cop s’hagi fet l’aprovació definitiva de la modificació pressupostària. Previsiblement, a finals d’abril.

Barcelona manté la credibilitat econòmica

Tot i les dificultats polítiques que s’ha trobat el govern d’Ada Colau per assolir acords en l’àmbit econòmic, la seva credibilitat no se n’ha ressentit. L’agència creditícia Fitch manté la nota de la ciutat amb perspectiva estable en BBB+, segons va informar ahir. Fitch va remarcar que el ràting de Barcelona va vinculat a la qualificació de l’Estat i per aquesta raó afegeix que, si Catalunya declarés unilateralment la independència, la qualificació de la ciutat “es podria col·locar en perspectiva negativa”. El novembre passat l’agència va rebaixar el deute de la Generalitat a bo porqueria, quatre esglaons per sota del de Barcelona.

stats