Societat 23/06/2012

Coques més petites i variades, però tantes com l'any passat

Arnau Nadeu
2 min
Coques de Sant Joan al forn artesà barceloní L'Obrador, que ha creat la coca solstici.

BARCELONA.Les tradicions resisteixen bé la crisi. És el cas de les coques de Sant Joan, de les quals aquest cap de setmana es vendran 1,6 milions d'unitats. La mateixa xifra que l'any passat. Així ho assegura Joan Turull, el president de la Federació Catalana de Pastisseria, que matisa que els consumidors "se'n quedaran de més petites i de diferents modalitats" per poder provar-ne de diferents gustos. "Mantindrem les vendes, però això ja és un rècord en temps de crisi", diu Turull.

Segons el conjunt de Gremis de Pastisseria de Catalunya, cada família es gastarà entre 16 i 30 euros en la compra de coques pròpies de Sant Joan. La preferida dels catalans: la clàssica de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de full de llardons i la de pinyons farcida de crema. Ara bé, caldrà estar atents a les preferències dels nouvinguts, perquè "s'han incorporat amb força a la tradició catalana", afirma Turull.

El fet que la revetlla caigui en dissabte ha fet que les vendes es concentressin en divendres. "La gent marxa a passar el cap de setmana fora i és molt previsora", diu el president de la Federació Catalana de Pastisseria. Tot i això, reconeix que les vendes poden disminuir a les ciutats i augmentar a les destinacions de segona residència. "El perill per a nosaltres són les grans superfícies -explica-, perquè venen coques a un preu més baix, però també de menys qualitat".

No obstant això, el president de la Federació Catalana de Pastisseria assegura que les coques de Sant Joan elaborades a les pastisseries catalanes són les preferides per a la majoria del públic perquè són artesanes i els ingredients són naturals. Un exemple d'aquesta tradició és el forn barceloní L'Obrador, que durant l'any elabora pa per als clients i que aquests dies ha fet les seves coques de Sant Joan.

"Hem de potenciar la qualitat, perquè el client al final sempre ho acaba valorant", reflexiona Pere Roche, mestre forner de L'Obrador. Aquest forn artesà ha anat més enllà i ha creat una especialitat original. Es tracta de la coca de solstici, en forma de sol, decorada amb crema i farcida de crema cremada.

stats