Societat 09/03/2012

Declaren inhabitable una finca a Barcelona i en desallotgen 30 ocupants

L'edifici, a Ciutat Vella, acumulava un llarg expedient de problemàtiques i desperfectes i l'Ajuntament l'ha tapiat

Ara
2 min

BracelonaL'Ajuntament de Barcelona ha declarat inhabitable la finca del número 18 del carrer Banys Vells, al barri de Sant Pere, Santa Caterina la Ribera. Aquesta declaració d'inhabitabilitat l’ha motivada, segons el consistori, un llarg expedient de desperfectes i de problemàtiques que certifiquen el mal estat dels pisos, i que inclou també diversos informes en aquesta mateixa línia de les companyies de subministraments, de l'Agència de Salut Pública i de l'Oficina d'Habitatge de Ciutat Vella.

Es tracta d'una finca d'onze pisos, d'on s'han desallotjat 30 persones.L'Ajuntament ha informat que l'edifici no té en aquests moments propietari, ja que es troba en un procés de concurs de creditors per tal d’assignar-li una propietat. Mentre duri aquest concurs i tot el procediment, l’edifici restarà tancat i tapiat. Abans que es pugui tornar a habitar, el nou propietari haurà d’assumir les reformes necessàries per fer habitables els pisos.

La declaració d'inhabitabilitat de l'edifici de Banys Vells 18 s'ha fet, tal com informa l'Ajuntament, d'acord amb el que estableix la llei pel dret a l'habitatge, que contempla diferents instruments per tal de garantir les condicions de conservació i habitabilitat de les finques. Possibilita que els ajuntaments puguin iniciar expedients de declaració d'inhabitabilitat que comportin el seu desallotjament pel risc implícit a les persones que hi viuen.

En el cas de la finca del carrer Banys Vells, al districte de Ciutat Vella, el procés es va iniciar fa uns quatre mesos. S'ha fet tot un seguit d'intervencions d'inspecció i control per tal d’avaluar en quina situació es trobaven els pisos. Aquest edifici acumula diversos informes de les companyies de subministraments, així com de l'Oficina de l'Habitatge i de l'Agència de Salut Pública, que conclouen que no compleix els requisits mínims d'habitabilitat.

Entre d'altres problemàtiques s'ha detectat que la instal·lació elèctrica va ser manipulada per captar la llum de forma fraudulenta, cosa que comporta perill d’incendi (un dels habitatges mostra evidències d'haver patit un incendi i algunes caixes de llum estan cremades). També es constata que els baixants estan en mal estat, així com els sistemes de sanejament, que tenen filtracions d’aigües residuals. Alguns pisos no tenen aigua corrent.

stats