Societat 13/05/2016

Pacte PSC-Colau: Collboni serà segon tinent d'alcalde i portarà Empresa, Cultura i Innovació

El socialista també s'ocuparà de la promoció de la ciutat, de les relacions amb Generalitat i Estat i de la presència municipal al Mobile, la Zona Franca i la Fira

Maria Ortega
5 min
Jaume Collboni i Ada Colau presenten l'acord de govern local

BarcelonaFi del serial. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el cap de files del PSC, Jaume Collboni, han presentat aquest divendres al Col·legi de Periodistes el preacord per formar govern, el que anomenen "acord de govern d'esquerres". Dimecres, de fet, tant Barcelona en Comú com els socialistes van presentar a les seves bases els grans trets d'aquesta entesa que passa, com va avançar aquest diari, perquè Collboni encapçali una nova tinència d'alcaldia, que serà la segona, i que inclourà les àrees d'Empresa, Cultura i Innovació. Aquesta macroàrea també conté parcel·les com la de Comerç i Mercats –la capitanejarà la socialista Montserrat Ballarín– o l'empresa Barcelona: Serveis Municipals. Collboni s'ocuparà, també, de la promoció de la ciutat i de coordinar la presència municipal a Fira, la fundació Mobile i el Consorci de la Zona Franca. De la seva àrea penjarà el regidor de Barcelona en Comú Agustí Colom, que és el responsable de Turisme. El socialista també s'ocuparà de les relacions institucionals amb la Generalitat i l'Estat. Els socialistes també assumeixen Esports a través d'un comissionat.

El repartiment de competències que va avançar l'ARA

El PSC també prendrà les regnes de tres districtes (Eixample, Sant Andreu i Sarrià), i els regidors Daniel Mòdol i Carmen Andrés tindran responsabilitats a les parcel·les d'Urbanisme i Drets Socials. En concret, Mòdol serà regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni i serà, també, vicepresident de l'empresa municipal Bimsa i membre del consell executiu de Barcelona Regional. I Andrés portarà Infància, Joventut i Gent Gran. La idea, com va explicar BComú a la militància, és compartir el control de les àrees de manera que, com va apuntar el portaveu del govern, Gerardo Pisarello, l'equip de Colau mantindria el pes de la responsabilitat de les polítiques econòmiques, socials i urbanístiques. El PSC hauria de cenyir-se, al seu torn, a alguns aspectes del codi ètic que defensen els de Colau. Així, qualsevol membre del govern que sigui acusat de manera formal de corrupció haurà de dimitir de forma immediata -Collboni està sent investigat en aquests moment per la seva presumpta relació amb el cas de corrupció Mercuri-, i tots renuncien, també, a totes les dietes. Els socialistes, però, no s'abaixen el sou fins als 2.200 euros, com fan els 'comuns'.

"No hem volgut compartiments estancs, sinó treballar per a objectius de ciutat", ha defensat Collboni. I Colau ha emfatitzat que "no ha sigut fàcil", però que és un "bon acord", que encara no està tancat perquè l'última paraula la tindran les militàncies. Collboni ha insistit a deixar clar el seu suport al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i a desmarcar aquest pacte de qualsevol altra aliança en altres àmbits.

Canvis als districtes

L'entrada dels socialistes al govern implica, també, canvis en les regidories de districte. Així, Ballarín assumeix la de l'Eixample; Mòdol, la de Sarrià, i Andrés, la de Sant Andreu. Però Jaume Asens, que era regidor de Sants-Monjuïc, ho deixarà de ser i agafarà les regnes del districte Laura Pérez, que, al seu torn, deixa les Corts, on s'incorpora Agustí Colom, que surt de l'Eixample.

Els canvis a l'organigrama de l'Ajuntament

Amb aquesta nova organització, Collboni queda com a segon home fort de Colau, només per darrere del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. Laia Ortiz passa a ser la tercera tinent d'alcalde i en la seva àrea s'hi englobarà Carmen Andrés. Jaume Asens passa de la tercera a la quarta tinència i dins de la seva àrea tindrà el comissionat d'Esports que designi el PSC i Janet Sanz passa a ser cinquena tinent d'alcalde i a compartir part de l'àrea amb el socialista Daniel Mòdol.

"Avui passem d'11 a 15 regidors", ha defensat Colau, que ha reconegut que això encara els deixa lluny de la majoria de 21, però que els dóna molt més marge per fer feina per a la ciutat. "No hem fet càlculs electorals", ha remarcat Collboni, que ha dit que per a la seva formació hauria estat "més còmode" quedar-se a l'oposició, però ha insistit que l'acord "beneficia la ciutat". Tant Colau com Collboni han remarcat que no es tracta d'un acord pensat contra ningú i han confiat que ERC "posi la ciutat per davant" i continuï donant suport a les iniciatives d'esquerres. I han insistit que mantenen la "mà estesa" als grups d'esquerres per teixir-hi aliances.

Pendents de la militància

El ple de Barcelona en Comú, que es va reunir dimecres al centre cívic de la Sedeta, va decidir que el 17 de maig s'obrirà un procés de votació 'online' que durarà tres dies i en el qual podrà votar tot el registre de la formació, integrat per aproximadament 14.000 persones. La comunicació dels resultats de la votació es farà el divendres 20 de maig. El ple va servir ja per escoltar la veu de militants crítics amb l'entesa amb els socialistes i perquè els portaveus del govern expliquessin la seva voluntat de teixir un front ampli d'esquerres: les portes a ERC i CUP continuen obertes. Però els republicans, com ha deixat clar el seu cap de files, Alfred Bosch, en una carta oberta a Colau, no formaran govern amb els socialistes. Bosch acusava, de fet, BComú d'haver escollit el camí equivocat i d'estar traint el somni dels seus votants. I la CUP no té cap intenció d'entrar al govern.

L'objectiu de BComú, de fet, era bastir un front ampli d'esquerres i treballaven amb el repte de sumar 20 regidors –a un de la majoria absoluta– per la suma d'ERC i PSC, però els republicans ja han deixat clar que no formaran govern amb qui ha manat durant 32 anys a la ciutat, i el pacte entre l'equip de Colau i el PSC ja està tancat.

També el PSC va exposar dimecres al consell de la federació la seva voluntat de segellar l'acord de govern. Els militants socialistes hauran de validar, també a través d'una votació la setmana que ve, el preacord.

Crítiques de l'oposició

Les crítiques dels grups de l'oposició, com ja ha passat aquests últims dies, s'estan succeint ara que el preacord ja és públic. Per a ERC, que va insistir en la necessitat de fer triar Colau entre ells i el PSC, l'alcaldessa "ha traït el somni i ha tornat a allò de sempre". Per al cap de files de CiU, Xavier Trias, ha definit l'acord com la mostra que "no es pot", la mostra del "fracàs" del govern de Colau que, diu, s'ha vist "incapaç de tirar la ciutat endavant". Trias ha acusat, de nou, el govern de "sectari" i ha atribuït, bàsicament, a aquest fet i a la manca de diàleg el "fracàs" que, diu, representa el preacord. I ha advertit Collboni que li estan parant una "trampa" i que no el deixaran "manar en res".

stats