POLÍTICA MUNICIPAL
Societat 05/05/2016

Collboni portarà Cultura, Esports i una part d’Economia

L’entrada al govern de Barcelona del PSC obliga BComú a replantejar-se els equilibris interns

Maria Ortega
3 min
Un cop s’aprovin els pressupostos, Ada Colau i Jaume Collboni tenen previst anunciar el pacte per sumar el PSC al govern de Barcelona.

BarcelonaL’equip de l’alcaldessa Ada Colau fa temps que té clar que governar amb només 11 regidors és una llosa massa pesada. Té una minoria prou notòria per no poder evitar que l’oposició bloquegi els seus projectes clau o el reprovi contínuament. De fet, això també complica l’atenció del dia a dia als deu districtes de la ciutat, una de les crítiques que li fan els veïns de manera més recurrent. Per això fa mesos que treballa amb la idea d’ampliar el seu govern sumant-hi més forces d’esquerres i també fa mesos que té clar que la solució final serà la incorporació a l’equip de govern dels quatre regidors del PSC i intentar buscar el suport extern d’ERC i puntual de la CUP. El pacte amb els socialistes s’anunciarà de manera imminent si avui s’aproven, com està previst, els pressupostos.

Però el problema que ha calgut resoldre -i que encara cueja-és decidir qui renuncia a quina àrea perquè l’assumeixin regidors socialistes. Tot i la insistència que BComú funciona com un bloc i no entén de quotes de partit, la inclusió del PSC ha portat a un obligat reequilibri de forces. Els tres representants d’ICV, per exemple, ja saben que cediran atribucions. La nova tinència d’alcaldia que encapçalarà el cap de files del PSC, Jaume Collboni, serà un calaix de sastre -definir les àrees que engloba ha sigut el principal maldecap de la negociació- i està clar que aixoplugarà dues àrees que, des del principi, van quedar sense regidor: Cultura i Esports. Totes dues funcionen ara amb una comissionada (Berta Sureda i Marta Carranza) i sota la tutela del tinent d’alcalde Jaume Asens, que serà, possiblement, qui més competències deixi escapar. Tenint en compte la falta de regidors propis per a les àrees, aquest era un canvi factible.

Eixample, Sant Andreu i Sarrià

Però la remodelació anirà més enllà d’Asens. La tinència de Collboni també incorporarà algunes funcions econòmiques i, en aquest cas, a part de descarregar de tasques el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, l’alliberat serà el regidor d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme, membre d’ICV, Agustí Colom, que veurà com la regidora socialista Montserrat Ballarín absorbeix alguna d’aquestes competències. Colom, de fet, va assumir les àrees de Comerç i Mercats quan es va reorganitzar el govern per la marxa de Raimundo Viejo i ara podria tornar a quedar-ne alliberat. Si més no, en part. En algun moment de la negociació, l’àrea de Turisme també ha arribat a penjar de la tinència que es crearà per al PSC i s’ha de veure com quedarà organitzada en el repartiment de competències final. A més, Colom també és regidor del districte de l’Eixample, que amb Sarrià-Sant Gervasi i Sant Andreu són els tres que a priori passaran a mans del PSC.

En el cas de Sant Andreu, és la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, també d’ICV, la que farà un pas enrere i sumarà a la seva tinència la regidora socialista Carmen Andrés, que assumirà part de les competències de l’àrea social. En el cas del districte de Sarrià-Sant Gervasi, el regidor és el sobrecarregat primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i quan el PSC segelli el pacte de govern, si no hi ha girs de guió, hi entrarà un altre socialista. Es dóna la paradoxa que en aquest districte el PSC no té representació. Tot i que va estar en discussió, els socialistes no assumiran finalment Nou Barris, que és el gran fortí electoral de les dues formacions.

Poder urbanístic

El regidor socialista Daniel Mòdol és qui assumirà funcions importants dins de l’actual tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, que és la que encapçala l’ecosocialista Janet Sanz. El socialista assumirà una regidoria que li donarà marge per intervenir en els projectes urbanístics. De fet, en les negociacions amb el govern per temes com els pressupostos, el PSC ja s’ha fet fort en temes com la cobertura de la ronda de Dalt o les reformes de la Meridiana i Pere IV. Sanz, per tant, passarà a compartir bona part de les responsabilitats urbanístiques amb el PSC.

Tot i que la lletra grossa del pacte entre comuns i socialistes ja fa setmanes que està tancada, encara queden per polir aspectes del repartiment de funcions i de l’organització interna. Si la CUP no hagués dinamitat, fa uns dies, els plans de l’equip de Colau de tenir el pressupost aprovat la setmana passada, l’anunci de l’entesa ja s’hauria produït. Per aquesta raó, si la modificació pressupostària s’aprova aquesta tarda, l’anunci tindrà lloc en qualsevol moment dels pròxims dies.

Quedarà pendent, això sí, la consulta a la militància que tant el PSC com BComú tenen prevista per validar la decisió. Al si de la formació de Colau l’aposta pel PSC no ha rebut el suport unànime del conjunt de sensibilitats i algunes veus van insistir, fins a l’últim moment, a pressionar ERC per tancar un pacte que, de moment, no ha arribat.

stats